Utlendingsdirektoratet mener at de har avslørt en falsk asylsøker på Stokmarknes, og mener å ha sterke beviser for det. Det er imidlertid noe som skurrer i UDIs forklaring.

Den somaliske tobarnsmoren Bushro Said Jama på Stokmarknes mener at hun er fra landsbyen Eybutey i Nedre Shabelle i Sør-Somalia. Utlendingsdirektoratet mener at hun er fra Garowe i Nugaal (Puntland) i Nord-Somalia.

Samtidig hevder Utlendingsdirektoratet at hennes dialekt ikke stammer fra den landsbyen hun har oppgitt at hun er fra. I følge myndighetene i Norge prater hun darood / sentralsomalisk.

Vi skal ikke påstå at vi har store kunnskaper om dialekter i Somalia, men det er noe som skurrer i påstandene fra norske myndigheter. Dersom hun prater sentralsomalisk må det kunne plasseres et sted midt i mellom de to stedene som henholdsvis asylsøkeren og myndighetene hevder er hjemstedet. Vi ser derfor ikke bort fra at norske myndigheter kan ta feil når det gjelder dialektprøven de viser til. Det finnes andre eksempler på at språkprøver har vist seg å være feil.

Ellers viser myndighetene til at hennes nettverk ligger i nord. Hva som er årsaken til det, kan vi vanskelig vite, men selv i Norge skjer det at man har nettverk et sted i landet og bor et annet sted i landet.

Et kart vi har kommet over på nettstedet somalinet.com viser at darood prates både i de nordlige, sørlige og sentrale deler av Somalia. På oss virker det som myndighetene bør vurdere nærmere om de har kommet fram til riktig konklusjon.

Vi ser fram til at Bushro får tilbakevist myndighetenes påstander.

Forrige artikkelSveriges ambassade i Nairobi advarer mot reiser i Somalia
Neste artikkelUDI: – I Norge på falskt grunnlag