Det skal bygges ny flerbrukshall med kommunal garanti på rundt 40 millioner kroner på Nesset. Et om lag tilsvarende beløp skal etter hvert brukes på Hurtigrutens Hus.

LederArbeiderpartiet gikk blant annet til valg på å få Hadsel kommune i økonomisk balanse, men likevel fortsetter kommunen i noen lunde samme sporet som før, og vil ventelig gi en stor garanti som kommunen risikerer å måtte innfri i framtida. Flerbrukshallen blir sikkert en stor suksess, men det er påfallende at ingen av de politiske avskygningene i kommunen engang har klart å kvesse sparekniven.

Gjennomarbeidet prosjekt

Det er uten tvil både et godt prosjekt og et gjennomarbeidet materiale som flerbrukhallen på Stokmarknes har lagt fram for kommunen. De første sponsorene har allerede meldt seg, der Helseservice betaler 100.000 kroner i støtte. Baksiden av medaljen er at et eller flere av de andre cirka 90 tiltakene ikke fikk de pengene de hadde håpet på.

Planer i rekordfart

Prosjektet flerbrukshall på Stokmarknes har blitt utarbeidet og presentert overfor politikerne i rekordfart. Vi har etableringen av Hurtigrutens Hus frisk i minne, det skulle gå med overskudd, det også, men Hurtigrutens Hus vil etter alle solemerker komme til å tappe kommunen for millioner av kroner i flere år framover.

Ingen garantier mot underskudd

Hvilke garantier har kommunen for at ikke flerbrukshallen også kommer til å gå med underskudd i en årrekke etter at den er bygget? Det er ingen garanti! Og hvem er det da som skal betale gjeldskaka, dersom det ikke absolutt usannsynlige scenario skulle bli en realitet. Jo, det er allerede hardt pressede skattebetalere som hver seg betaler både fem, ti og femten tusen kroner i ekstra eiendomsskatt allerede.

Halelujastemning

Dette er selvfølgelig som å banne i kirka, men det er nå på høy tid at politikerne stopper opp og og tar noen vurderingen før de bestemmer seg. Spørsmålet er om det er absolutt nødvendig å vedta dette nå? Kan det vente litt, i hvert fall inntil kommunen har kontroll på utgiftene?

Ingen kritiske røster

Og hvorfor er det ikke en eneste kritisk røst i det politiske miljøet som tør stille de riktige spørsmålene? Er behovet virkelig så stort som det hevdes, når hallene allerede står tomme og uten brukere i deler av døgnet, kanskje spesielt på dagtid. Når hallene kan brukes på tidlig dagtid andre steder, må det være mulig å gjøre det også i Hadsel.

Garantien blir vedtatt

Vi regner med at Hadsel kommunestyre kommer til å gjøre som formannskapet, nemlig å vedta garantien som prosjektet krever, og vi antar at det blir et flott anlegg, men det er svært mye som taler for at Hadsel kommune bør tenke seg om minst et par ganger til. Dersom garantien må innfris om fem år, hvor skal da pengene hentes fra? Helsevesen? Skole? Barnehage? Sykehjemmene?

Hvorfor Melbu-samfunnet ikke er tilgodesett med en del av utbyggingen, for eksempel klatrehallen, er et spørsmål vi her bare skal stille og la være å svare på.

Forrige artikkelKystverket lover penger til Melbu molo
Neste artikkelTilbyr gratis konsesjon for landbasert oppdrett