Nordland fylkeskommune lanserer en kampanje for å øke bevisstheten og bevare de fem truede samiske språkene som snakkes i regionen.

Nordland fylkeskommune har tatt initiativ til en kampanje kalt «Hele Nordland snakker» for å øke bevisstheten om de fem samiske språkene som snakkes i Nordland. Samisk språkuke markerer starten på en større kampanje fra fylkeskommunen, med mål om å få hele Nordland til å lære enkle begreper på de samiske språkene, går det fram av en pressemelding.

Kjente og ukjente ansikter bidrar

Både kjente og ukjente ansikter fra Nordland bidrar til å snakke samisk i kampanjen. I løpet av kampanjen vil privatpersoner, skoler, barnehager, offentlig og privat næringsliv, idrettsklubber – ja, strengt tatt alle – bli oppfordret til å laste opp film av at de snakker samisk på kampanjens nettside. Resultatet skal bli til filmen «Hele Nordland snakker», som vises under samisk kulturuke i februar 2024.

Bevaring av samisk mangfold

– Denne kampanjen er en viktig del av satsingen vi gjør for bevisstgjøring og synliggjøring av det samiske mangfoldet som fins i Nordland. Vi har mye spennende kultur og historie rundt oss, som altfor få vet om, sier Unni Amundsen, som leder prosjektet for Nordland fylkeskommune.

Alle fem samiske språk inkludert

Spesielt for denne kampanjen er at alle de fem samiske språkene som eksisterer i Nordland er inkludert. Umesamisk og pitesamisk regnes begge som utdødde eller sovende språk i Nordland, og det jobbes aktivt for å revitalisere disse. De samiske språkene står alle på UNESCOS liste over alvorlig eller svært alvorlig utrydningstruede språk.

Strekker seg over fire uker

Kampanjen strekker seg over fire uker, og første kampanjefilm publiseres i uke 44. Kampanjen vil synliggjøres over hele Nordland, med annonsering i sosiale medier, på kino, utendørsflater og i tett samarbeid med fylkesbibliotekene i Nordland.

Mer informasjon fås på www.helenordlandsnakker.no, hvor det også kan lastes opp film til den endelige kampanjefilmen som lanseres under samisk kulturuke i februar.

Nå oppfordres hele Nordland til å delta i kampanjen og bidra til å holde de samiske språkene levende i Nordland!

Forrige artikkelDokumentert: Dette er de samiske språkene
Neste artikkelDin kommune må nå norske klimamål