Da den alvorlige smitten ved en helseinstitusjon i Hadsel ble oppdaget, valgte helse- og omsorgssjefen hemmelighold framfor å informere sin egen befolkning.

Det går fram av en artikkel i Vesterålen Online, som siterer et varsel om utbrudd av smitte som ble sendt fra Hadsel kommune til Folkehelseinstituttet tidlig om morgenen 20. juli 2016. Det er foreløpig ikke kjent hvilken helseinstitusjon i Hadsel det er snakk om. Hadsel har to større institusjoner med mange pasienter og flere avdelinger; Stokmarknes sykehjem og Hadsel sykehjem på Ekren utenfor Melbu.

I følge VOL er det snakk om et utbrudd av E. coli-bakterier. Disse er resistente mot vanlige medisiner, som antibiotika. Ved institusjonen som ble rammet har minst fire personer fått påvist resistente bakterier, som ble oppdaget etter funn i prøver. Hadsel formannskap ble varslet om utbruddet sist onsdag, fire uker etter at utbruddet ble varslet til Folkehelseinstituttet.

– Bakteriene som er funnet i Hadsel utgjør ingen fare for folk flest. Det er heller ingen av pasientene som har blitt syke av denne bakterien, de er kun bærere. Så lenge man bruker rett type antibiotika er bakterien heller ikke farlig dersom den på et senere tidspunkt skulle smitte og gjøre noen syke, sier helse- og omsorgssjef Marion Celius i en pressemelding tirsdag kveld.

– Alle pasienter og alle pårørende det gjelder har blitt informert. De som har sine nærmeste under kommunal omsorg trenger altså ikke å uro seg for at det kan gjelde dem uten at de har hørt noe, skriver helse- og omsorgssjefen i pressemeldingen.

Forrige artikkelHavfisk vant slagsmål om 150 millioner for tråleroppgjør
Neste artikkelVolvo bygger glasspalass på Sortland til våren