De 100 millionene som fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tilbyr fiskeværene langs kysten er «fjottpenger».

Det mener ordføreren i Vestvågøy, Remi Solberg (Ap), i følge Lofotposten.

Stamsund, Melbu og andre fiskevær på kysten skal få 100 millioner kroner i kompensasjon for å kaste tråler-pliktene på den historiske søppeldyngen.

De fleste av de 17 trålerne som omfattes av pliktene tilhører Havfisk. Disse leverer blant annet råstoff til Stamsund i Lofoten og Melbu i Vesterålen.

«Fjottpenger»

– 100 millioner er «fjottpenger». Vi snakker om en evigvarende ressurs. Regjeringen flytter i realiteten store mengder fisk som er fellesskapets ressurs til private selskaper. Sandberg har ikke lyttet til innspillene. Jeg er bekymret for framtiden til filetanlegget i Stamsund, sier Vestvågøy-ordføreren til Lofotposten.

Ingen frikobling

Vestvågøy har i prosessen fram til dagens politiske utspill fra fiskeriminister Per Sandberg sagt at bearbeidingsplikten kan endres. Kommunen advarte samtidig statsråden mot å frikoble trålerne fra landanleggene som de i sin tid fikk kvotene fra.

Anleggene til Norway Seafood på Melbu og i Stamsund omsetter henholdsvis for 400 millioner og 300 millioner kroner i året. Vestvågøy-ordføreren mener slike tall setter en engangsutbetaling på 100 millioner kroner til fem kystkommuner i perspektiv.

Fiskeriminister Per Sandberg sier i følge Lofotposten at regjeringen vil slite med å få flertall for sitt forslag i regjeringen. KrF og Venstre er nøkkelpartiene som kan sette en stopper for fiskeriministerens ønskede trålerpolitikk.

Som Hadsel-ordføreren, trekker også Vestvågøy-ordføreren paralleller til Trollfjordslaget. Han mener regjeringen er i ferd med å privatisere fellesskapets ressurser.

Forrige artikkelOpphevelse av trålerpliktene blir et trollfjordslag
Neste artikkelNytt brannorganisering passer ikke i Lofoten