Nordland klatrer mot toppen som museumsfylke i landet, bare slått av hovedstaden. Og her i fylket er det Lofoten som gjør det best i fylket.

Andreplassen er byttet ut med fjorårets 5. plass i den årlige oversikten over kulturlivet i norske kommuner. Faktorer som besøkstall og offentlig støtte spiller inn på plasseringen.

– At museene våre får midler til å følge med i utviklingen og holde seg oppdaterte er ikke bare viktig for lokalbefolkningen, men også i stor grad viktig for turismen. At vi kommer så godt ut betyr at vi er på god vei til å dit vi ønsker å være, sier fylkesråd Ingelin Noresjø (KrF).

– Vi har mange flotte museer, hvor det gjøres en kjempejobb. Eksemplene er mange, Loftr Vikingmuseum, Hamsunsenteret, Petter Dass museet, men også mindre museer som på Vevelstad, sier Noresjø.

Store sprang

I kategorien bibliotek har fylket gjort store fremskritt. Hele 7 plasser høyre plasserer enn i fjor.

– Det må bety at vi gjør noe riktig. Jeg er veldig glad for at vi stadig utvikler oss og blir bedre på kultur i fylket vårt. Til tross for kutt i budsjettet klarer vi å bevege oss i riktig retning, sier Ingelin Noresjø.

Scenekunst

Et annet område hvor vi i år har plassert oss høyere er scenekunst. Her har fylket flyttet seg fra en 12. plass til en 6. plass. Antall teater- og danseforestillinger, og besøkende er faktorer som er med i beregningene av hvor godt tilbud fylket og de ulike kommunene har innenfor scenekunst, heter det.

– I år åpnet Det 4. hjørnet i Narvik med både bibliotek og krigsmuseum. Vi har også fått Kulturbadet i Sandnessjøen, Kulturfabrikken på Sortland og Stormen i Bodø de seneste år. Å ha et godt brygg gjør at brukene av tilbudene stiger. Vi er derfor glade for at vi har kunnet gitt midler til finansieringen av disse kulturhusene sier fylkesråden.

Fylket plasserer seg på en samlet 10. plass hvor Lofoten er regionen som gjør det best i fylket.

Forrige artikkelGimsøya ikke tilfredsstillende som flyplasslokasjon i Lofoten
Neste artikkelTroms vil ta Vesterålen fra Nordland