En enstemmig kulturpriskomite gir prisen til forfatteren som har brakt kystkulturen i Nordland ut til både Norges folk og internasjonale lesere.

I begrunnelsen for årets kulturpris for Nordland står det at ingen nålevende norsk forfatter skriver med bedre innsikt, større nærhet og kjærlighet til kystkulturen i Nordland enn Jacobsen.

Prisen ble delt ut av fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap) og fylkesråd Aase Refsnes (SV) under årets siste fylkesting.

– I bøkene «De usynlige», «Hvitt hav» og «Rigels øyne» som har sin handling på Helgeland, løfter Jacobsen særlig frem kvinnekulturen på øyene og deres betydning. Uten alle disse kvinnene som passet fjøs og heim, ville den nordnorske fiskerihistorien sett annerledes ut.

Det sa Steen i talen til prisvinneren. Og fylkesråd Refsnes fulgte opp

– Kulturprisvinnerens forfatterskap har vært med på å kaste lyst på vår egen kulturarv. Særlig at han løfter frem kvinnekulturen på øyene og deres betydning fremhevet fylkesråden i sin tale.

Jacobsen har vokst opp i Groruddalen i Oslo, men har røtter fra Dønna hvor han tilbragte mye tid i oppveksten på hjemplassen til sin mor. Som voksen bodde han der i en lengre periode over flere år, – og fremdeles tilbringer han deler av året der. Denne sterke tilknytningen til Nordland og særlig Helgeland har preget hans liv og kunstneriske virke i mange sammenhenger.

Nordland fylkes kulturpris består av et unikt diplom laget av billedkunstner Espen Tversland fra Brønnøysund. I tillegg til et beløp på kr.50.000

Kulturlandskapsprisen

Også Fylkesmannens kulturlandskapspris ble delt ut på fylkestinget. Uttakleiv Grendalag fikk årets pris for sitt kulturlandskapspris
arbeid med å ta vare på natur- og kulturlandskapet, og for å legge til rette for ferdsel og opphold på et populært område på yttersiden av Lofoten.

Prisen, som består av en tradisjonell ljå og litografi av Dagfinn Bakke, ble overrakt av fylkesmann Hill-Marta Solberg. Thorbjørn Andersen og Eldar Andersen tok imot prisen på vegne av grendelaget.

Forrige artikkelDame med spark påkjørt av bil
Neste artikkelHjelp! Vi får ikke lærere!