– Vi må legge alt til rette for at matsystemene i fremtiden må være mest mulig sirkulære, ha lavest mulig karbonavtrykk og minimal belastning på naturen, sier administrerende direktør i Skift, Bjørn K. Haugland.

Matproduksjon står for 25-30 prosent av globale klimagassutslipp, og bidrar til tap av natur og biologisk mangfold over hele verden. Derfor er det viktig å sette søkelys på hvor maten vi spiser produseres, pakkes og transporteres, i hele matens reise fra produksjon til den ligger på tallerkenen.

Skift er næringslivets klimaledere som nå lanserer en ny veileder for bærekraftige matsystemer. De har ti prinsipper for hvordan norske virksomheter kan bidra til mer bærekraftige matsystemer. Det ønsker de å gjøre via gjennomtenkte valg. Løsningen er et resultat av arbeidet med Skiftnotatet for mat og landbruk, som i februar 2022 ble overlevert til landbruks- og matdepartementet.

Flere av rådene handler om å redusere klimagassutslipp, halvere matsvinn og ikke minst prioritere norske råvarer, heter det fra Skift. De mener at næringslivet må være mest mulig bevisst eget matforbruk og matproduksjon.

– Vi ønsker derfor å mobilisere et bredt næringsliv til å ta en gjennomgang av matvalgene i egen bedrift. Et standpunkt om å forplikte seg til å følge prinsippene i matskiftet kan være et første steg på veien, heter det i en pressemelding.

Forrige artikkelAdvarer mot droner nær installasjoner
Neste artikkelInngikk fiskeriavtale med land i krig