Skuespillerstjernene Gustaf og Valter Skarsgård har fått nok av norske gruveselskaper som vil ødelegge havbunnen.
Nå tar de saken i egne hender med en oppsiktsvekkende aksjon i Stavanger, mens det tiltenkte gruveområdet ligger et sted mellom Lofoten, Grønland og Svalbard.
Norske myndigheter vurderer å åpne for mineralutvinning på norsk kontinentalsokkel, som inkluderer store områder i Norskehavet og Barentshavet. Disse farvannene er kjent for sitt rike, men sårbare økosystem.
Torsdag 3. oktober våknet ansatte i Loke Marine Minerals til et uventet syn utenfor kontorene sine i Stavanger. Greenpeace-aktivister hadde tatt oppstilling utenfor bygningen, og med seg hadde de ingen ringere enn «Vikings»-stjernen Gustaf Skarsgård og hans bror Valter.
Målet for aksjonen var krystallklart: Å sette en stopper for selskapets planer om gruvedrift på havbunnen før det er for sent.
– De sårbare økosystemene i havet lider allerede under et massivt trykk fra både klimaendringer, overfiske og forurensning. Nå må vi bruke kreftene på å undersøke hvordan vi kan beskytte havet fra den menneskelige aktiviteten som allerede pågår, framfor å finne nye måter å ødelegge havet på, sier en engasjert Gustaf Skarsgård.
Gambling med havet
Greenpeace hadde tatt med seg en spesialdesignet spilleautomat kalt «Deep sea betting» til aksjonen. Her kunne forbipasserende prøve seg på et spill der alle utfall fører til tap for havets økosystemer – en sterk symbolikk på det aktivistene mener er en gambling med havets fremtid.
– Loke Marine Minerals har gått hardt ut og sagt at de vil bli størst i verden på dyphavsgruvedrift, på tross av advarsler fra forskere, fiskenæringen og sivilsamfunnet. Denne farlige industrien vil rasere noen av de siste uberørte naturområdene vi har igjen på jorda, sier Haldis Tjeldflaat Helle, fagrådgiver i Greenpeace.
Lukket dører for dialog
Greenpeace hadde tidligere invitert Loke Marine Minerals til en paneldebatt om temaet, men selskapet avslo. Da aktivistene møtte opp utenfor kontorene deres, nektet selskapet å møte dem eller svare på telefonen.
– Det er urovekkende at Loke Marine Minerals avviser alle våre forsøk på dialog og debatt om risikoen med virksomheten deres, sier Tjeldflaat Helle i en pressemelding.
Alarmerende forskningsrapport
Aksjonen kom samtidig som Greenpeace lanserer en ny rapport som avslører hvordan gruveselskaper, investorer og den norske regjeringen har jobbet for å sette i gang denne kontroversielle industrien.
Rapporten bygger på en vitenskapelig gjennomgang som viser at gruvedrift på havbunnen kan gi irreversible skader på det biologiske mangfoldet i dyphavet.
Loke Marine Minerals har allerede to letelisenser i Stillehavet og står klare til å søke om utvinningslisenser så snart norske myndigheter åpner for det.
– Dette selskapet er oppkalt etter den norrøne guden Loke, som var kjent for å være en ond og svikefull luring. Vi kan ikke la Loke få trikse og gamble med det skjøre havet, seir Tjeldflaat Helle i en kommentar.