Nok en kapasitet hevder at Rødskolen på Melbu, og kunsten på murveggene inne i bygget, har nasjonal interesse og dermed må bevares for framtida.

Denne gangen er det avtroppende leder for vesterålsavdelingen til Museum Nord, Vegard Lie, som uttaler seg. Til Bladet Vesterålen sier han at riving av Rødskolen, som kommunestyret i Hadsel har vedtatt, vil være den største ulykken i kulturminnevernet i Vesterålen på mange år.

Han er forundret over at Hadsel kommune har vedtatt å rive den gamle skolen, som per i dag står på inngangspartiet og utearealet til den nye skolen som nå er under bygging på Melbu.

Museumslederen er opptatt av at veggmaleriene inne i bygget er hovedverket til den nå avdøde Melbu-kunstneren Harald Pedersen, som mesteparten av sitt liv bodde andre steder enn på Melbu. Kunsten på veggene er mer integrert i bygget enn det man ser mange andre steder, sier Lie til avisen.

Kunsten har for Vegard Lie vært helt ukjent, inntil han for ikke lenge siden til sin overraskelse oppdaget kunstens kvaliteter i Rødskolen. Han har imidlertid forståelse for at Rødskolen blir overflødig når nyskolen står ferdig, men understreker likevel at bygget og kunsten har nasjonal interesse.

Han mener at bygget om det blir stående, vil finne sin plass, og understreker at Rødskolen er mer unik enn hovedgården på Melbu.

Forrige artikkel8445melbu.no går «live» hos Norway Seafoods
Neste artikkelStreiken nesten uten effekt på Melbu