Nå før selve skolebygningen snart skal rives, tømmes Rødskolen for miljøfarlig asbest i det gamle, utdaterte og helseskadelige skolemiljøet.

Tirsdag ved 14-tiden var arbeidene med å fjerne asbest i Rødskolen i full gang. Området var forskriftsmessig avstengt med advarsel om at asbestsanering pågår.

Flere arbeidere ikledd beskyttelsesdrakter arbeidet blant annet i aulaen i den gamle skolen. Og asbesten ble samlet i en større konteiner fra Reno-Vest, med hydraulisk og sikker lukking for transport.

Rødskolen på Melbu skal rives om kort tid. Området som frigis skal brukes til park, trafikkområde og parkering. Det kommer også cirka 25 nye trær på området som frigjøres. Det viser reguleringsplanen for området.

Asbest

Asbest er en fellesbetegnelse på en gruppe krystallinske silikatmineraler med fiberstruktur, som blant annet kan være kreftfremkallende. Risikoen oppstår først når løse asbestfibre opptrer i form av støv som kan pustes inn.

Normalt vil ikke asbestholdige plater innebære noen risiko med mindre de skades, bearbeides eller utsettes for påkjenninger. Risikoen er større med halvharde enn med harde plater.

Asbest som er påsprøytet, hefter dårligere til underlaget og kan derfor lettere avgi støv ved reparasjon og riving. Asbest ble tidligere brukt som isolasjonsmateriale blant annet rundt rør og kjeler. Kilde: Arbeidstilsynet

Forrige artikkelFartskontroll mellom Melbu og Stokmarknes
Neste artikkelHurtigrutens Hus på Stokmarknes uten leder på jobb