Vinterturisme har endelig blitt et betydelig levebrød for turistbedrifter i Vesterålen. Og det ser foreløpig ut til å vokse inn i himmelen. Det store spørsmålet er om regionens politikere har tatt det innover seg.

Tall fra Statistisk sentralbyrå og Statistikknett viser at Vesterålen hadde en kraftig økning i vinterturismen i perioden januar til april 2016. Det var 32 prosent flere overnattinger på hotell, camping og hyttegrender sammenlignet med samme periode i 2015. Det betyr at turisme også har fått større betydning for regionen Vesterålen, der reiselivsbedrifter må ansette flere folk i vintermånedene. Det betyr også at Vesterålen til dels går samme vei som Lofoten, der arbeidsplasser i turistnæringen får større og større betydning.

I følge Vesterålen Reiselivslag har flere av deres medlemsbedrifter igjen en solid økning i bestillinger, både når det gjelder overnatting og aktiviteter. Det skorter imidlertid på nye anlegg som kan ta av for den store økningen.

I følge en pressemelding fra Vesterålen reiseliv skaper dette en positiv vekst inn til Vesterålen og gir fin økning både for aktivitetstilbydere men også lokalt næringsliv og handelsstand. Vesterålen er også attraktiv for vintercruise, 5 cruiseanløp med over 6000 passasjerer er meldt inn for vinteren 2016/17.

Kjerneproduktene for vinterturisme i Vesterålen er nordlysopplevelser, samisk kultur og hvalsafari.

2016-10-13-sami-inga-vesteralen-reiseliv-1068-712Inga Sami Siida melder en formidabel vekst i 2015-2016 med opp mot 60 prosent økning. For vinteren har de allerede over 20 prosent vekst i forhold til fjoråret, som var et toppår. Inga Sami Siida tok i mot flere større grupper med turister fra Asia men i hovedsak er de største markedene England, Tyskland og Frankrike. Vintersesongen strekker seg nå helt ut første uka i april 2017.

Hvalsafaribedriftene melder om opp mot dobling i antall bookinger for kommende vinter, sammenlignet med fjoråret. Stadig flere ønsker også å komme i romjulen, en tidligere stille periode. Italia, Frankrike, England og Tyskland står for største delen av trafikken men også Spania og Belgia viser økende interesse, heter det.

2016-10-13-nordlys-vesteralen-reiseliv-1068-712For aktivitetstilbyderne av nordlysaktiviteter og nordlysfotografering er det en markant økning opp mot 50 prosent. Sesongen er allerede i gang for flere! Nordlyset har vist seg fra midten av september og sesongen strekker seg helt til april. Flere turoperatører selger pakker i Vesterålen og enkelte bedrifter melder om nyansettelser for å ta unna guideoppdrag. Hovedtyngden av turistene kommer fra Nederland, Sveits, Tyskland, Storbritannia og Belgia.

Vesterålen reiseliv var i september i samarbeid med nordnorsk reiseliv og innovasjon Norge verter for en gruppe på åtte journalister fra Tyskland som var her på visningstur med tema «Sensommer og nordlys – hånd i hånd» «Det må ikke alltid være vinter! Nord for Polarsirkelen begynner det nattlige nordlysskuespillet på himmelen allerede mot slutten av sommeren».

Tilbakemeldingene var svært gode på opplevelsene de hadde og de fikk se nordlyset tre av fire netter i Nord-Norge.

Forrige artikkelSkal kartlegge «frafalne» i nordlandsskolen
Neste artikkelFisken, folket og plikten