Vil setter en stopper for nye torvuttak

Regjeringen vil setter en stopper for nye torvuttak i norske myrer. Forbudet skal redde truet natur, kutte klimagassutslipp tilsvarende 58.000 biler og tvinge frem nye alternativer for hageeiere.

Fra 1. oktober 2025 blir det forbudt å etablere nye uttak av torv fra norske myrområder. Regjeringen legger nå siste hånd på lovforslaget som skal sikre at verdifulle myrer bevares for fremtiden. Dagens torvuttak slipper ut klimagasser tilsvarende 58.000 nyere bensinbiler årlig.

Klimabombe i hagejorden

Myr er en av naturens mest effektive karbonlagringsplasser. Når torv tas ut fra myrene, frigjøres store mengder klimagasser som har vært lagret i hundrevis av år.

– Klimagassutslipp fra torvuttak har økt de siste årene. Derfor er det viktig at vi omstiller oss til å dyrke med torvfrie produkter. Det finnes mange alternativer på markedet, og regjeringen vil bidra til utviklingen av enda flere, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Utslippene fra dagens torvuttak var i 2022 beregnet til omkring 83.500 tonn CO2-ekvivalenter i det norske klimagassregnskapet. Dette tilsvarer utslippene fra 58.000 nyere bensinbiler i løpet av ett år.

Eksisterende uttak får fortsette

Det nye forbudet vil ikke ramme allerede etablerte torvuttak. Disse vil kunne fortsette driften så lenge de kan drives. Forbudet gjelder kun etablering av nye uttak.

Stortinget vedtok i juni 2024 å be regjeringen sende på høring et forslag om forbud mot nye torvuttak, med ikrafttredelse før 1. oktober 2025. Klima- og miljødepartementet sendte forslaget på høring i desember samme år, og er nå i ferd med å ferdigstille en stortingsproposisjon som lovfester forbudet.

Truer verdifull natur

Torvuttak i Norge skjer i dag hovedsakelig på såkalte høgmyrer, en naturtype som er truet både i Norge og resten av Europa.

– Jeg vet at mange ønsker denne omstillingen velkommen. Vi trenger ikke å ofre flere av multemyrene våre for å lage hagejord når det finnes gode alternativer. Her kutter vi utslipp, redder natur og beskytter friluftsliv i ett og samme tiltak, sier Eriksen.

Myrene har også en viktig funksjon som flomdemper og levested for et rikt mangfold av planter og dyr. Når myrene ødelegges, forsvinner disse økosystemtjenestene.

Arbeidsgruppe skal finne alternativer

For å lette overgangen til torvfrie produkter, har regjeringen gitt Miljødirektoratet i oppdrag å opprette en arbeidsgruppe som skal bidra til utviklingen av alternativer til torv.

– Når vi tar ut torv fra myrene våre, ødelegger vi dette livsområdet, og frigjører klimagasser. Det kan vi ikke fortsette med, understreker klima- og miljøministeren.

Forbudet vil på sikt føre til reduserte norske klimagassutslipp og bidra positivt i det norske klimaregnskapet, samtidig som det beskytter verdifulle naturområder.

Mer fra forfatteren

Relaterte saker

Annonse

Siste nytt

Mystisk funn av død person – Politiet ber om bistand fra Kripos

Politiet har igangsatt etterforskning etter at en død person ble funnet i en bolig i Øksnes søndag formiddag. Omstendighetene på stedet gjør at Kripos...

Elektrifisering: Dette er planen for Fiskebøl

Fiskebøl ferjeleie i Hadsel kommune står foran en stor oppgradering.

Stiller kritiske spørsmål om Fiskebøl til regjeringen

Høyre-politiker Bård Ludvig Thorheim stiller nå kritiske spørsmål til regjeringen.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra LoVe24.no

Vi vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!