Onsdag la det nye hurtigruteskipet «Spitsbergen» til kais i hurtigrutebyen Stokmarknes. Det er et flott skip, men samtidig mener vi det et litt småkipt.

Utvendig har Spitsbergen klare elementer av det velkjente designet vi har sett ti år tilbake, da det forrige nye hurtigruteskipet sto ferdig. I hekken har det nye skipet et skjørt, som fungerer som bølgedemper i kjølvannet av skipet.

Se video fra MS Spitsbergens ankomst (1)

Se video fra MS Spitsbergens ankomst (2)

Når man går om bord ser man at det er et langt mindre skip enn de foregående. Noe av årsaken er at dette skipet også skal fungere som ekspedisjonsskip i Arktis, når det deler av året ikke går i hurtigruteleia.

2016-06-29-spitsbergen-skinnstoler
Store skinnstoler som man nesten ikke kommer seg opp av fylte dette rommet om bord på MS Spitsbergen. Mange vil utvilsomt bruke tid på å venne seg til dette.

Moderne valg
Det er gjort moderne valg både når det gjelder interiøret og møbleringen generelt, men vi synes ikke dette er så stemningsskapende som i de forrige skipene – selv om skipet et spennende nok. Det gjør skipet totalt sett litt småkjipt. Det er spesielt det utradisjonelle og moderne IKEA-inntrykket mange har snakket om som trekker ned. Innvendig minner Spitsbergen mer om et forskningsskip der minimalisme, dristige moderne fargevalg og uvante designformer preger inntrykket.

Ikke helt ferdig
Ellers la vi merke til at skipet ikke er helt ferdig. Blant annet så vi at det flyter vann på minst et av de ytre dekkene. Området foran badstua var også fylt med vann. Dette er nok forhold som rederiet etter hvert løser, og skal ikke være noe problem. Opphoping av vann på dekket vil utvilsomt by på utfordringer vinterstid.

2016-06-29-spitsbergen-fergepreg
Denne delen av MS Spitsbergen minner litt om design fra en gammel ferge, og kan vel kalles retro. Her vil det imidlertid være sosialt mellom bordene.

Miljøvennlig
Samtidig er ikke det nye skipet så storslagent som de noe eldre og større skipene, selv om også minst et av disse er oppgradert til «svensk standard». Rederiet omtaler ellers skipet som moderne og miljøvennlig. Det blir ytterligere forbedringer for å redusere utslipp og drivstofforbruk. Det verdensledende Tillberg Design of Sweden har tegnet skipet. Selskapet spesialiserer seg innen arkitekt- og interiørdesign, og har stått for det innvendige interiøret.

Arktis
Skipet er utrustet for seiling i arktiske farvann. Størrelsen og manøvreringsevnen til det nye skipet er perfekt for seilinger langs kysten. Dette fikk de mange frammøtte også se da skipet la perfekt til kai. Noe innkjøringsproblemer med landgangen gjorde at folk som ville om bord å se på skipet måtte vente noe.

Forrige artikkelBodø jernbanestasjon fredet av Riksantikvaren
Neste artikkelSlik tenker nordnorsk UP denne sommeren