Norge har aldri produsert så mye vindkraft som i forrige uke. Da ble det satt ny vindkraftrekord.

Den samlede vindkraftproduksjonen forrige uke var på 522 GWh i Norge, og utgjorde om lag 15 prosent av den samlede kraftproduksjonen.

– Både kraftforbruket og kraftproduksjonen gikk opp forrige uke. Høyere vindkraftproduksjon stod for det meste av økningen, og forrige uke var den høyeste vindkraftproduksjonen på en uke i Norge noensinne, sier direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, Inga Nordberg.

Ising på turbinene

På grunn av ising på vindturbinene gikk derimot den svenske vindkraftproduksjonen ned, noe som bidro til rekordhøy eksport fra Midt- og Nord-Norge til områdene i Sverige med høyere priser.

– Vi er nå inne i den perioden av året hvor nedbøren begynner å legge seg som snø i fjellet og kraftprodusentene bruker vannet som er spart på gjennom høsten for å produsere strøm. Både denne uken og gjennom vintermånedene vil magasinfyllingen gradvis gå nedover, sier direktøren i en pressemelding.

Økte priser forrige uke

Kaldere vær, høyt forbruk og lavere vindkraftproduksjon i resten av Norden bidro til økte priser forrige uke. Ukeprisen i Nord-Norge var over tre ganger så høy som uken før. Til tross for prisøkningen, hadde alle prisområdene i Norge lavere priser enn i resten av Norden og på kontinentet. Det var nettoeksport på de fleste utenlandsforbindelsene, med unntak av kabelen til England hvor det var nettoimport til Norge, opplyser direktoratet i en pressemelding.

Forrige artikkelKråker forsøpler med dine gravlykter
Neste artikkelTa vare på dyrene i vinter