Desember er høytid for å tenne lys på gravplassen, og med over 2000 gravlunder i Norge kan dette være en stor kilde til forsøpling – godt hjulpet av fugler som er glade i stearinrester.

Mange av gravlyktene som benyttes i dag er lette og laget av plast. Samtidig inneholder stearinen animalsk fett og er en fristelse for mange sultne fugler. Fuglene er kreative og tar med seg de lette plastlyktene for å slippe dem i bakken slik at de slår sprekker. På den måten får fuglene tilgang til stearinen.

Gravlykter blir mikroplast

Frivillige ryddere rundt om i hele Norge finner stadig plast fra gravlykter på helt andre steder enn gravplassen, skriver Hold Norge Rent i en pressemelding.

– Jeg ble overrasket da jeg skjønte at det var kråker som var skyld i at plastbeholderne dukket opp i vannkanten, forteller Beate Kjerstad. – Vi kan finne gravlykter på de mest øde og fine stedene man kan tenke seg.

Beate er leder i Plastpiratene, en organisasjon som plukker flere tonn med plast hvert år. Hun har sett hvordan gravlyktene begynner å smuldre opp til mikroplast etter å ha ligget lenge ute i vær og vind. Hun er klar på hva som endres.

– Plast og mikroplast er en av de største utfordringene i naturkrisen. Hadde de som setter ut gravlys visst at det vil ende opp som mikroplast på en holme i et fuglereservat, tror jeg de hadde tenkt seg mer om. Vi kan ikke skylde på fuglene, men må ordne opp selv ved å endre våre egne handlinger, sier hun.

Fatale konsekvenser for dyr

Mange kirkegårder ligger i nærheten av dyrket mark, hvor metallokkene kan få katastrofale følger når de møter på en slåmaskin. Hvert år dør flere kyr og andre dyr som følge av metallsplinter i fôret.

John Harald Sand er prosjektleder for landforsøpling og kartlegging i Hold Norge Rent og synes det er trist og unødvendig at forsøpling skal føre til så alvorlige konsekvenser som død.

– Det er en utfordring at flasker, bokser og annet søppel som metallokk fra gravlykter finner veien inn i norsk dyrefôr og fører til store lidelser, forklarer John Harald.

– Det finnes gode måter å minnes våre kjære uten at det skaper konsekvenser for naturen. Hold Norge Rent arbeider kontinuerlig med bevissthet rundt forsøplingsrisiko og her ser vi en enkel og tydelig løsning: Bruk tyngre lykter eller lysholdere som ikke havner like lett på avveie.

– Med enkle grep kan vi sammen sørge for å etterlate naturen rundt gravplassene like fin som før, avslutter John Harald.

Forrige artikkelStyrker håndheving
Neste artikkelNy rekord forrige uke