Vesterålen Online har over lang tid brutt pressens lov systematisk, ved å unnlate å informere sine lesere om at alle meningsutveklinger publiseres direkte uten at redaksjonen kontrollerer innholdet for usakligheter og faktafeil.

I dag – etter at 8445melbu.no har stilt en rekke kritiske spørsmål til ansvarlig redaktør Thor Anders Angelsen og fått saken bekreftet fra sekretariatet til PFU Pressens Faglige Utvalg – har redaktøren endelig valgt å informere sine lesere på den måten han er forpliktet til.

Presseloven
I Pressens vær-varsom-plakat punkt 4.17 heter det at «Dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for de som har adgang til disse.»

Innrømmer redaksjonell blemme
– Jeg ser at vi kanskje ikke har informert godt nok om at vi ikke driver forhåndssensur på debatt. Det er nå presisert tydelig, sier ansvarlig redaktør Thor Anders Angelsen i en e-postmelding til 8445melbu.no.

Laget nytt debattpunkt
Den nye informasjonen som redaktøren nå har publisert, og som nå er i tråd med presseloven, framgår av nettstedets nye debattregel punkt 1 hos vol.no, som vist på faksimilen fra nettstedet. Punkt 2 i debattreglene bekrefter for øvrig at trakassering, trusler eller hatske meldinger ikke blir godkjent, samt det også gjelder svært usaklige innlegg. Dette viser at vol.no fjerner innlegg som innholder trakassering, trusler eller hatske meldinger først etter at de har blitt publisert. Da har vel skaden allerede skjedd, vil mange hevde. Det betyr i praksis at hvem som helst kan skrive hva som helst om dem de selv ønsker på vol.no. Når det først er publisert vil innholdet i praksis kunne publiseres andre steder på nettet.

Ressurskrevende
Det er etter sigende arbeidskrevende å vurdere alle leserinnlegg før publisering, noe som har vært vanlig hos vol.no tidligere, men nyredaktøren har valgt en annen strategi enn hans forgjenger. Det betyr at vol.no lar alle meninger og ytringer gå ufiltrert ut på debattsidene deres.

Seriøsitet
Medier som fokuserer på saklighet og som vil unngå usaklige personangrep i spaltene sine, bruker betydelige ressurser for å holde sin presseetiske sti ren for usakligheter. Vi noterer at vol.no ikke er like opptatt av dette som andre seriøse aktører.

Forrige artikkelBudt 600.000 for Melbus kremtomt
Neste artikkelLanserer strategi for Melbu-satsing