– Vi ble svært overrasket da både byggestoppen og anmeldelsen kom, og mener avgjørelsen er uriktig.

Det sier Øystein Justad i Salteriet AS i Henningsvær, etter at Nordland fylkeskommune anmeldtre selskapet for kulturminnekriminalitet.

– Vi har handlet i tråd med vår godkjente rammetillatelse, samt hatt dialog med kommunen underveis i byggeprosessen hvor vi ikke har fått noen som helst indikasjoner på at noe av det vi har foretatt oss har vært i strid med loven eller de gitte tillatelser. Behandlingstiden hos politet tar tid, noe som er veldig frustrerende da stillstanden i prosjektet koster oss dyrt, samtidig som vi kjenner på en voldsom maktesløshet. Vi både håper og tror dette ordner seg innen kort tid, sier Øystein Justad i en kommentar til LoVe24.no.

Nordland fylkeskommune har i høst anmeld et tilfelle av kulturminnekriminalitet i Lofoten. Anmeldelsen er nå registrert hos Nordland politidistrikt, som bekrefter å ha mottatt anmeldelsen fra Nordland fylkeskommune. Forholdet som er anmeldt gjelder kulturminnekriminalitet, og gjerningsdatoen er i bekreftelsen oppgitt til å være 25. oktober 2022.

Fylkeskommunen er oppført som fornærmet i saken, som er registrert ved Svolvær politistasjonsdistrikt. Etterforsker i saken er Svein Erik Edvardsen, og påtaleansvarlig er Steffen Ravnåsen.

Pålegg om øyeblikkelig stans

Ifølge dokumentene i saken ble det i august gitt pålegg om øyeblikkelig stans i arbeider ved Salteriet i Henningsvær. Vågan kommune varslet i slutten av august stedlig tilsyn i saken.

– I forbindelse med pålegg om stans av byggearbeider på prosjektet «Storsalteriet», varsles det at bygningsmyndighetene i samarbeid med Nordland Fylkeskommunes kulturminneavdeling vil foreta et stedlig tilsyn på den aktuelle byggeplassen. Formålet med tilsynet er å avklare tiltakene i forhold til gitte tillatelser og relevant lovverk, skrev plan- og bygningssjef Bjarte Henriksen i 4B arkitekter, Oslo, den 30. august.

Tilsyn med politi

Ifølge brevet skulle tilsynet finne sted dagen etter, og det går dessuten fram av korrespondanse i saken at politiet skulle være til stede under tilsynet. Selve anmeldelsen er datert 5. september, og det har vært diverse kontakt mellom ulike etater rundt dette og tilsynet. Og fra Salteriet AS ble det noen dager senere sendt invitasjon til dialogmøte i sakens anledning.

På hjemmesidene til 4B arkitekter går det fram at de er i full gang med «transformasjon av det gamle Storsalteriet».

– Det tidligere fiskemottaket ligger flott til ved Heimsundet med utsikt til de vakre fjellene i nord. Nå skal det pustes liv i bygget og det skal transformeres til leiligheter og en ny restaurant langs kaia, heter det på nettsiden.

Forrige artikkelMye floskler og lite politikk fra fylkesrådet
Neste artikkelFrydenbø Industri satt under tilsyn