En ung mann fra Sortland er i Vesterålen tingrett dømt til fengsel i 14 dager, en bot på 12.000 kroner og har mistet rettet til å kjøre bil i ett år.

Det var den 5. januar i år at den 18 år gamle mannen kjørte en BMW personbil 20 minutter over midnatt ved Strand i Sortland kommune. I en 60-sone ble han av politiet målt til å ha kjørt i 108 kilometer i timen i en 60-sone.

Tilsto i retten

Den unge mannen tilsto forholdet i retten, som sammen med beviser slo fast at den tiltalte faktisk hadde kjørt i den hastighet som politiet hadde målt.

12.000 i bot

– Straffen settes til fengsel i 14 dager som gjøres betinget med en prøvetid på to år og en bot på 12.000 kroner subsidiært fengsel i 15 dager, heter det i dommen.

Slipper å sone

Dersom den unge føreren klarer å holde seg i skinnet de to neste årene, slipper han altså å sitte i fengsel. Om han gjør nye forbrytelser, vil retten vurdere om han likevel må sone fengselsstraffen.

Må ha ny førerprøve

Sortlendingen taper samtidig retten til å føre førerkortpliktig motorvogn for en begrenset periode, som retten setter til 12 måneder. Bilføreren må avlegge ny full førerprøve for å gjenerverve retten til å føre førerkortpliktig motorvogn.

Avskrekking for andre

– Tap av førerretten vil i dette tilfelle ha stor betydning både for den individualpreventive og allmennpreventive virkningen av reaksjonen, skriver rettens formann, Hans Edvard Roll.

Forrige artikkelHøyre: – Videregående skole viktigst i kommende fylkesting
Neste artikkelVenter politisk høytrykk til høsten