Moskenes kommune i Lofoten har besluttet å stenge Reinebringen, en av øygruppas mest populære fjelltopper.

Stengingen skjer ved at de plasserer en kjetting ved starten av trappen som fører opp til toppen, melder NRK. Tiltaket er et forsøk på å redusere antall alvorlige ulykker og redningsaksjoner i området, spesielt blant turister som kanskje ikke er klar over hvor uforutsigbart og brutalt det nordnorske været kan være.

Reinebringen har blitt stadig mer populær de siste årene, og i år har hele 215.000 personer besøkt toppen. Imidlertid kan den bratte fjelltoppen være farlig, og siden år 2000 har det vært mange redningsaksjoner og flere dødsfall.

Selv på en vindfull hverdag i sommerhalvåret kan det være sterk vind på veien opp til Reinebringen. Foto: Thor-Ivar Guldberg

Moskenes-ordfører, Hanna Sverdrup, uttaler til NRK at kommunen ønsker å gjøre alt de kan for å unngå flere alvorlige ulykker på den populære toppen. Kommunen har ikke lov til å stenge fjellet permanent, men ved å plassere en kjetting over starten av trappen, håper de å påvirke turistene til å tenke seg om før de begir seg ut på fjellturen.

I tillegg vil det bli satt opp skilt som informerer om at all ferdsel er på eget ansvar. Kjettingen skal henge fra november i år til slutten av april neste år, og tiltaket vil bli gjentatt årlig. Ordføreren forklarer at det ofte er turister med mindre erfaring enn lokale som velger å utsette seg for høy risiko. Hun håper at kjettingen vil få flere til å unngå farlige situasjoner, spesielt de som begir seg ut i fjellet med joggesko på glatt underlag.

For de som ønsker det, og tør, er det imidlertid fullt mulig å passere kjettingen og komme seg oppover. Alle som har vært der tidligere, vil neppe anbefale noen å gå oppover på snødekte steintrinn.

Det er flere tusen trinn i steintrappa som sherpaer har anlagt på oppdrag fra kommunen. Foto: Thor-Ivar Guldberg
Forrige artikkelSkuffet over at Widerøe ikke blir styrket
Neste artikkelWiderøe får gjenværende FOT-ruter