Vesteraalens Avis skriver på lederplass at de er i mot at det skal kunne selges øl på kiosken. Det er rett og slett en holdning som er urettferdig, overfor de som driver kiosken.
I dag kan både Rema 1000, Coop og alle de andre dagligvarebutikker selge både øl og andre alkoholdige drikker fram til klokka 20 om kvelden på hverdager. Dette er med på å sikre eller bidra til at disse butikkene klarer seg, også på mindre steder.
Når vi mener at det er urettferdig å nekte kiosker og bensinstasjoner salg av alkoholholdige drikker, er det tuftet på at næringslivet må behandles likt. De bør alle få selge de samme produktene, rett og slett for å sikre også disse næringsdrivende en del av inntektene fra alkoholsalget på stedet.
Det blir jo ikke slik at kiosker og bensinstasjoner kan selge øl og andre alkoholholdige drikker lengre ut på kvelden enn dagligvarebutikken, men må selvfølgelig holde seg til de salgstider som myndighetene til enhver tid har bestemt.
Vi må heller ikke glemme at salg av øl i kiosken også vil bidra til å drive inn alkoholavgiftene gjennom salget. Der er det ingen forskjell mellom en kiosk og dagligvarebutikker.
Vinmonopolet har gjennom flere mannsaldre tappet distriktene for næringsinntekter, på samme måte som kioskeierne nektes å tjene penger på alkoholsalg. Tappingen gjør at lokale næringsdrivende har vært forhindret fra å ta del i disse næringsinntektene, som kunne vært brukt på næringsmessige nysatsinger til gode for sine lokalsamfunn – gjennom overskuddene bedriftene genererer. At disse pengene går rett i statskassen, altså via Vinmonopolet, er direkte distriktsfiendtlig, men vi forstår jo selvsagt argumentene for denne politikken. Det må være viktigere å bruke generte overskudd lokalt framfor at det går til den allerede enorme statlige pengebingen.
Mange vil sikkert tenke at det også vil være feil å selge øl på bensinstasjon. I første omgang kan man sikkert si seg enig i det. Vi bruker jo tross alt drivstoffet når vi kjører bil, og alkohol og bil hører jo ikke sammen. Når det er sagt så ser vi ikke så stor sammenheng i en slik argumentasjon. Vi kjører jo bil til Rema også, og kjøper øl og andre leskedrikker der. Hvorfor skal det skal være greit å kjøpe øl hos Rema og ikke i kiosken og bensinstasjonen, når vi kjører den samme bilen til alle stedene, kanskje bare rett over veien. Vi kjenner heller ingen som går inn på Rema og drikker øl, for så å sette seg i bilen og kjøre, for å si det slik. Det gjør man selvfølgelig heller ikke om man kjøper øl i kiosken eller på bensinstasjonen.
Norge er det eneste landet i Skandinavia hvor pietistiske religiøse krefter i mange generasjoner har fortalt sine medborger at det er synd å drikke alkohol, det være seg øl, vin eller sterkere saker. Slik er det kun i Norge. Det er en slags nasjonal religiøs tro som fortsatt sitter i folket. Det er på høy tid å løsrive seg fra slike holdninger, og ta den ene ølen til maten uten å føle at man gjør noe galt. Noen dansker og svensker er jo også religiøse, men har en mer naturlig og sunn holdning til alkohol.