Nordland fylkeskommune ønsker bedre og raskere bussruter i distriktene. Derfor vil de fjerne ventetiden på Stokmarknes.

Reisende som tar bussen fra Melbu til Sortland vet at turen tar om lag én time, og at stoppen på Stokmarknes er en tidsmessig flaskehals. Mange himler med øynene over at bussen står helt stille på Stokmarknes i fem minutter på flere av bussrutene mellom Melbu og Sortland.

Når har det rådgivende ingeniørselskapet Rambøll utredet alternativene, og for de som ønsker raskere bussreise forbi Stokmarknes, er alternativ nummer tre det mest interessante. Der foreslås det å etablere en sentral bussholdeplass ved fylkesvei 82 på Stokmarknes, nærmere bestemt ved Rådhuset. Reisetiden fra Melbu til Stokmarknes blir den samme som i dag, men kortere når man reiser til Sortland.

De andre alternative rutene gjør at bussen må gjøre inn i Stokmarknes sentrum og stoppe ved Torget. Alternativ 1 foreslår at holdeplassen ved Hurtigruten droppes helt. Alternativ 2 kjører fra fylkesveien og betyr nye holdeplasser i Markedsgata og Rådhusgata.

For folk på sørsiden av Hadseløya er det alternativ nummer tre som er mest interessant og som vil korte ned reisetida fra Melbu til Sortland med om lag fem minutter. Dette alternativet er en ren ekspresstrasse uten at bussen forlater fylkesveien, melder Vesteraalens Avis.

I alternativ fire kjører bussen som i dag, gjennom Havnegata, Markedsgata og Ranværingsgata. Ny holdeplass vil da være ved turistkontoret.

På sikt mener Rambøll at alternativ tre, som går utenom sentrum, må anbefales. En holdeplass på fylkesveien nærmere sentrum kan være aktuelt om det anbefalte alternativet velges. Dette alternativet er mer i tråd med ønsket fra Nordland fylkeskommune, fremfor Hadsel kommunes ønske om at bussen fortsatt skal kjøre gjennom Stokmarknes.

Rambøll har regnet ut at bussens gjennomsnittshastighet på den 44 kilometer lange strekningen mellom Melbu og Sortland er på 37 kilometer i timen.

Forrige artikkelVil du arrangere håndverksmessa på Melbu?
Neste artikkelPen skolevei ved Melbu skole