Det er ikke bare supporterne i Melbo IL som prater før de tenker. Det gjør også MIL-trener Thomas Rønning til de grader. Nå ber han om unnskyldning for egne uttalelser.

  KOMMENTAR    Da spillende trener Thomas Rønning leste vår lederartikkel i går, tirsdag, reagerte han med sterkt nedsettende og fullstendig useriøse karakteristikker sendt fra sin egen konto på Facebook.

LoVe24 sin lederartikkel handlet om opplagt rasisme blant supporterne til Melbo IL. I en melding kommer Rønning med grovt nedsettende utsagn om nettavisens skribent. Etter å ha fått tid til å tenke seg om, beklager han nå de svært grove uttalelsene.

Som journalist har jeg hørt mye rart opp gjennom årene, men den meldingen som spillende trener Thomas Rønning på MIL tok initiativ til og sendte meg tirsdag kveld, var en ny og forstemmende variant. Jeg vil faktisk påstå at det er den verste tilbakemeldingen jeg noen gang har fått fra noen som helst. Man kan jo lure på om det bare er enkelte supportere i Melbo IL som tillater seg å kaste ut nedsettende utsagn, uten å tenke seg om.

Kritiske journalister må kunne stå i stormen, det er jeg med på, nettopp fordi man av og til må regne med at folk tar til motmæle, selv om det man skriver er rasjonelt, sant og riktig. Av og til kan selv sindige trenere tråkke langt over streken, slik Thomas Rønning nå har gjort så ettertrykkelig.

Er det du som har publisert saken på love24? Hvilke undersøkelser er det du har gjort? Kanskje du bør sjekke fakta saken før du publiserer noe som helst… Var ikke klar over at du var så inkompetent

I etterkant av to artikler på LoVe24, en som handler om rasismebråket blant MIL-supportere og en lederartikkel skrevet av redaktøren i LoVe24, reagerer MIL-trener Thomas Rønning særdeles barnslig via en melding fra hans Facebook-konto. «Er det du som har publisert saken på love24? Hvilke undersøkelser er det du har gjort? Kanskje du bør sjekke fakta saken før du publiserer noe som helst… Var ikke klar over at du var så inkompetent!».

Sitatet over er ordrett gjengitt. Og det er beviselig fra Facebook-kontoen tilhørende spillende trener Thomas Rønning i Melbo IL, og som han sendte nettstedet tirsdag kveld – mange timer etter at vår lederartikkel sto på trykk.

Da LoVe24 ba Thomas Rønning om tillatelse til å gjengi det grove sitatet, ville han først ikke gi noen slik tillatelse, fordi han skjønte at han hadde gått over streken. Dersom hans måte å kommunisere på er representativt for klubben, vil vi uten å mukke være tilbøyelig til å tro at Melbo Fotball og klubbens supportere sliter med en ukultur som først de siste dagene har kommet til overflaten. Det går rett og slett ikke an for en sportslig leder å oppføres seg slik, selv om man er uenig i det som står på trykk.

overhørte rasistiske kommentarer fra supporterne til Melbo IL

Rønning innrømmer at han har kjennskap til at en Andenes-spiller som drev med oppvarming overhørte rasistiske kommentarer fra supporterne til Melbo IL, men forklarer nærmest det hele med at det var en tilskuer som sa noe dumt til de andre tilskuerne. Samtidig sier han at MIL ikke bagatelliserer hendelsen, men ser svært alvorlig på den.

– Men å skrive det du gjør i artikkelen uten å innhente informasjon synes jeg er usmakelig, og dermed kommentaren om inkompetanse. Er det virkelig ingen grenser for hva media kan skrive om uten å innhente informasjon? Har du snakket med MIL? Har du snakket med noen på Andenes? Spør MIL-treneren i meldingene. Han mener for øvrig at MIL som klubb ikke kan kontrollere hva tilskuerne sier under en kamp.

– Det han sa var en skandale og jeg har selv opplevd slike hendelser, men det betyr jo ikke at den som sa det aldri skal få en ny mulighet, sier Rønning i en av meldingene.

Etter at LoVe24 gjør Thomas Rønning klar over at en lederartikkel ikke ensidig er faktabaserte, men ofte er vurderinger og meninger i eller om en sak basert på fakta, endrer han oppfatning og hevder LoVe24 har som mål å sverte Melbo IL som klubb. Han mener det er svært urettferdig siden dette er en tilskuer og ikke klubben som står bak.

Dersom det er slike holdninger som råder i Melbo IL, kan man vel ikke vente at supporterne skal være noe bedre.

Til dette er det bare å si at det i mange andre sammenhenger nettopp er klubben som blir ansvarliggjort for både rasistiske og andre «inkompetente» uttalelser. Dersom dommeren for eksempel hadde oppfatter de rasistiske uttalelsene, ville det trolig blitt rapportert oppover i systemet. Heldigvis for Melbo IL hørte ikke dommeren noe, og har dermed ikke noe å rapportere videre. Det er med andre ord bare flaks at Melbo IL ikke blir kikket nærmere etter i kortene lengre opp i systemet etter rasismefadesen og den aktuelle episoden mandag.

LoVe24 har i ettertid av den famøse uttalelsen mottatt en uforbeholden beklagelse fra spillende trener Thomas Rønning i Melbo IL for karakteristikkene han kom med tirsdag kveld. Vi har bedt styreleder i Melbo IL,  Kristin Grøm, om å kommentere saken. Hun har ikke respondert på våre henvendelser.

Det er ikke bare forstemmende å oppleve at en sportslig leder kan synke så dypt i sin beskrivelse av andre mennesker. Dersom det er slike holdninger som råder i Melbo IL, kan man vel ikke vente at supporterne skal være noe bedre.

…mer grums blant supporterne enn det som faktisk kommer fram

Vi vet ikke annet enn at Melbo IL nå må ta seg sammen, og kanskje innse at det også kan være mer grums blant egne og supporterne enn det som faktisk kommer fram. Tar vi ikke helt feil, og vi kjenner stedet, er det nok flere supportere som kanskje fortjener utestengelse fra Havfisk stadion. Forskjellen er kanskje at disse klokelig nok klarer å holde kjeft i kampens hete, i motsetning til andre lokale supportere og sportsledere.

Spørsmålet som dessverre melder seg, er om MIL faktisk tar klubbens rasisme alvorlig nok.

Forrige artikkelPolitiet vil ikke etterforske Melbo-rasisme
Neste artikkelMelbo IL: Tidligere A-lagsspiller og A-lagstrener sto bak rasismen