Hjem Nyheter Lite å hente på skroting av småbåter
hittet båt sortland

Lite å hente på skroting av småbåter

Om du så for deg tusenvis av kroner for skroting av den gamle båten din, vil du bli svært skuffet over det regjeringen har å tilby.

Det skal nå bli enklere å levere inn gamle fritidsbåter til avfallsmottak, heter det i en pressemelding fra regjeringen, og det blir en direkte utbetaling på 1000 kroner for båter opp til 15 meter (49,21 fot).

– Gamle fritidsbåter som blir etterlatt i naturen eller senkes ulovlig bidrar til forsøpling og lokal forurensning. Over tid blir plast brutt ned til mikroplast i havet. Derfor innfører vi nå denne ordningen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Regjeringen lanserer nå en ny tilskuddsordning som innebærer at kommuner og andre aktører som behandler slike fritidsbåter kan søke om å få tilskudd fra Miljødirektoratet. Ordningen stammer fra budsjettforliket mellom Høyre, Venstre, KrF og FrP i 2016.

Alle båteiere som leverer inn fritidsbåter opp til 49,21 fot (15 meter) får utbetalt 1000 kroner. Dette vil være på plass fra 1. oktober 2017. Utbetalingen skal skje ved at båteier skal dokumentere til Miljødirektoratet at båten er levert inn til et godkjent avfallsanlegg.

– Det er den enkelte båteier som har ansvaret for en forsvarlig håndtering av båten når den har blitt avfall. Nå blir dette mye enklere for den enkelte å gjennomføre i praksis, sier Helgesen.

Kommunene vil få plikt til å sørge for at fritidsbåter opp til 15 fot (uten innenbordsmotor) skal kunne leveres inn gratis til et mottak i kommunen eller i nærheten av kommunen. Anlegg som får tilskudd for behandling av større fritidsbåter, skal ta imot båter opp til 1,1 tonn gratis. Det enkelte avfallsanlegg vil ha adgang til å kreve en delbetaling for fritidsbåter tyngre enn ett tonn for å dekke kostnader ved mottak, transport og behandling.

Forrige artikkelSeremoni for nye statsborgere på Sortland
Neste artikkelHadsel-ordføreren ville holde offentligheten utenfor