Kulturlobbyen på Melbu bruker sterke ord

Kulturlobbyen på Melbu bruker svært sterke ord når de nå setter inn støtet i sin kamp for å få vernet bygget som kommunestyret har besluttet å rive.

– Om Rødskolen rives er det for vandalisme å regne, sier den lokalt så mektige kulturlobbyen på Melbu i et intervju med Vesteraalens Avis. Nå skal de samle underskrifter for å bevare skolebygget som de lokale myndighetene har besluttet å rive.

Trenger 300 underskrifter
– Vi trenger om lag 300 underskrifter for å kreve at saken blir tatt opp igjen i kommunestyret, sier én i firergruppen, kunstneren Kirsten Trasti. Hun har innhentet tillatelse til å være talsperson på vegne av Anne Grethe Hval, som er enken etter kunstneren Harald Petersen – som i sin tid laget kunsten i Rødskolen. Med seg i denne gruppen har Trasti det pensjonerte lærerparet Gunn Berit Aronsen og Jens Thomas Aronsen. Fjerdemann er den pensjonerte kjeveortopeden Lars E. «Lasse» Iversen.

Lobby-gruppen startet for alvor sitt arbeid for å verne Rødskolen under Sommer-Melbu 2014, da et av seminarene i regi av Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap dels endret karakter og nærmest ble kuppet som en pressekonferanse for gruppens målsetninger.

Opp i kommunestyret igjen
Kulturlobbyen på Melbu har til nå samlet cirka halvparten av de 300 underskriftene de trenger for å få saken behandlet på nytt i kommunestyret i Hadsel. Da kan vedtaket om å rive Rødskolen bli omstøtt, eller så opprettholder kommunestyret sitt vedtak om riving. Hvordan vern skal finansieres sier lobbygruppen ingen ting om i intervjuet med avisen.

Store pengesummer
Det store spørsmålet er egentlig ikke om kunsten skal vernes eller ikke, fordi det reelt sett er snakk om å måtte bevilge store pengesummer av en allerede bunnsskrapet kommunekasse dersom Rødskolen skal stå i framtida. Og hvor mange år en den skrøpelige Rødskolen kan stå, rett og lett fordi den som mange andre bygg reist med saltholdig fjæresand ikke kan stå i all evighet. Rusten vil før eller siden gjøre sitt.

Tenker å etablere kunstakademi
Kulturlobbyen innrømmer i intervjuet med Vesteraalens Avis at Rødskolen er utdatert som skole, men de har alternativ bruk i tankene.

– Tenk å kunne laget et kunstakademi her. Bygget har så mye historie, og har vært både konsertlokale og utstillingsgalleri for kjente musikere og kunstnere. Dette ville blitt en turistmagnet, sier Gunn Berit Aronsen til Vesteraalens Avis. Hun ser også for seg et samarbeid med Vesterålsmuseet, blant annet for å framstille den gamle skolestua som tidligere var utstilt i museet. En skolestue med 60-tallspreg er også med i disse tankene.

Slik kan du støtte bevaring
Dersom du ønsker å signere for vern av Rødskolen, kan du gjøre det ved å møte opp hos Frivillighetssentralen i Hadsel, som ligger i samme bygg som Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap på Melbu.

 

 

 

 

Mer fra forfatteren

Relaterte saker

Annonse

Siste nytt

Mystisk funn av død person – Politiet ber om bistand fra Kripos

Politiet har igangsatt etterforskning etter at en død person ble funnet i en bolig i Øksnes søndag formiddag. Omstendighetene på stedet gjør at Kripos...

Elektrifisering: Dette er planen for Fiskebøl

Fiskebøl ferjeleie i Hadsel kommune står foran en stor oppgradering.

Stiller kritiske spørsmål om Fiskebøl til regjeringen

Høyre-politiker Bård Ludvig Thorheim stiller nå kritiske spørsmål til regjeringen.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra LoVe24.no

Vi vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!