Politiets framferd under den væpnede politiaksjon på Melbu var helt på sin plass.

  L E D E R   En anonym boligeier på Melbu kritiserer politiet for deres framferd under en væpnet politiaksjon på Melbu forrige uke. Foranledningen var skyting med startpistol.

Alle skjønner at det kan oppleves ubehagelig når politiet banker på døra og krever at en person i huset blir bedt om å komme ut med hendene i været. Vi må være fornøyd med at de løste saken på en rolig og sivilisert måte. Alternativet hadde kanskje vært storming av huset og bruk av rambukk for å komme seg inn i huset. Det var heller ikke nødvendig.

I ettertid kan man kanskje si at det kanskje ikke var så alvorlig å fyre av noen skudd med en startpistol i fjæra. Ingen døde, ingen skadde, men dette var ikke opplysninger som politiet kunne sitte inne med etter at de fikk melding om skyting på Melbu.

Politiet tok derfor høyde for at det kunne være skarpe våpen i bruk. De var derfor forpliktet til å aksjonere som de gjorde, med våpen og skuddsikre vester, for å nøytralisere den eller de som potensielt utgjorde en fare for naboer og lokalsamfunnet på Melbu. Vi kan ikke ha halvdesperadoer løpende rundt i gatene hvor barn leker og gamle går tur.

Som fungerende leder for politiet i Lofoten og Vesterålen, Asbjørn Sjølie sier til Bladet Vesterålen, er det politiets oppgave å få kontroll på situasjonen. De kunne ikke vite at det var en startpistol som ble brukt, men måtte ta høyde for at det ble brukt skarpt våpen.

Vi kan ikke si oss enig i den kritikk som blir fremmet mot politiet i denne saken, ettersom de har gjort det som lokalsamfunnet rundt oss forventer. Det er også betryggende å vite at politiet i Lofoten og Vesterålen har kapasitet og styrke til å gjennomføre væpnede aksjoner når de finner det nødvendig. På tross eller på grunn av nærpolitireformen.

For enkelte kan det kanskje virke bagatellmessig å skyte med en startpistol. Slik er det ikke. Når man vifter med et våpen, skarpt eller ikke, vil det alltid kunne skape frykt og redsel hos naboene som bor i området. Politiet tok hensyn til naboene, ikke til folk som håndterer våpen på en lettvint måte.

Saken blir nå etterforsket som ulovlig bevæpning på offentlig sted, i følge Bladet Vesterålen, og det vil de aller fleste forstå er nødvendig i denne saken. At politiet oppretter en straffesaken kan ikke overraske andre enn de som sto bak den ulovlige bevæpningen.

I denne saken er det bare å rette en takk for godt gjennomført politiarbeid på Melbu. Forhåpentligvis vil aksjonen føre til at det blir lenge til neste gang det smeller i fjæra eller andre steder på Melbu. Vi håper aksjonen også vil fungere avskrekkende på andre.

Forrige artikkelAnonym Melbu-mann kritisk til væpnet politiaksjon
Neste artikkelSlik kan kommunen redusere hastigheten for vannscootere