Andøys ordfører Jonni Solsvik fra Høyre legger opp til politisk kannibalisme når han skal møte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på Andenes 19. april.

LederDet er liten tvil om at Hadsel kommunes planlagte industriområde i Fiskebølvika i Hadselfjorden, knyttet til den etablerte ekspertisen ved Norlense og de nye eiere, vil være det udelt beste alternativet for lokalisering av miljø- og oljevernbase i Lofoten og Vesterålen.

Etter at Andøy kommune har mistet sine arbeidsplasser i forsvaret, leter de selvfølgelig etter nye arbeidsplasser til kommunen. De arbeidsplassene bør de finne andre steder enn fra det påtenkte senteret i Lofoten og Vesterålen.

Det er opplagt at Andøy kommune kan regne med omstillingsmidler i mangemillionerklassen når forsvaret forlater Andøya. Da bør man heller satse på det Andøy er god på, og det er ikke de tiltenkte oppgavene til oljesenteret. Der er Andøy kommune rimelig blank i forhold til kompetansen i Hadsel.

Nok en gang viser kommuneinndelingen i Vesterålen at bygd står mot bygd. Det hadde man unngått om en storkommune var etablert i Vesterålen. Da kunne man lokalt blitt enige om dette spørsmålet gjennom lokale politiske prosesser.

Nå står Hadsel som vert i Fiskebølvika og Andøy som konkurrenter om de samme arbeidsplassene. Det lover dårlig for det poliske samarbeidsklimaet i Vesterålen regionråd. Vesterålens interne strid er snarere en gavepakke for lofotkommunenes ønske om å legge miljøsenteret til eksempelvis Leknes.

Andøy bør i stedet for å skape uro i Vesterålen satse videre innen forsvarsteknologi. Et naturlig område å jobbe videre for Andøy er å få etablert et mulig framtidig nasjonalt dronesenter på den gamle flyplassen ved Andenes. Her er det brukt store summer på oppdatering av rullebane. Dette er en satsing som kan gjøres sammen med rakettskytefeltet, som i motsetning til et miljøsenter blir riktig kombinasjon for kunnskapen som er bygget opp med romsenteret i Andøy.

 

 

Forrige artikkelRiv veggene i Hadsel rådhus
Neste artikkelRådmannen: – Hjemmetjenesten skal inn i rådhuset