Hurtigrutens to nye ekspedisjonsfartøy utrustes med ny miljøvennlig teknologi som vil bidra til betydelige utslippskutt. Enova støtter prosjektet med 45 millioner kroner.

Statssekretær Kjell-Børge Freiberg (FrP) var torsdag i Trondheim for å markere dette sammen med administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, og konsernsjefen i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, i følge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

– Dette er en gledens dag og viser at midlene vi tildeler gjennom Enova gir konkrete resultater i form av tiltak som reduserer klimagassutslipp. Den miljøvennlige teknologien som batteriene innebærer vil bidra til betydelige utslippskutt. Jeg vil gi honnør til Hurtigruten for en fremtidsrettet investering i tråd med ånden til Hurtigrutens grunnlegger Richard With, sier statssekretær Kjell-Børge Freiberg.

Konkret innebærer dette innstalleringen av en hybridteknologi med bruk av batterier. Skipene vil ha mulighet til å gå på bare batteri i korte perioder. Ved vanlig drift vil batteriene trå til når skipene trenger ekstra mye motorkraft. Til sammen gir disse tiltakene en forventet energisparing på 17,9 GWh i løpet av et driftsår. De årlige CO2-utslippene blir 4500 tonn lavere.

Forrige artikkelFramtidens hurtigrute blir en hybrid
Neste artikkel«Mørkemann» skal bli sogneprest i Hadsel