Som vi refererte fra Lofotposten i går, får Senterpartiet 43,4 prosent av stemmene i Vesterålen denne uka. Det viser Infacts måling nå før høstens stortingsvalg.

  KOMMENTAR   Man kan jammen lure på hva som har skjedd i løpet av den senere tid. Hva er årsaken til at det har gått som det har gått, der Arbeidepartiet i Vesterålen bare sitter igjen med 15 prosent av stemmene? Har de mistet kontakten med velgerne? De må i alle fall akkurat nå sitte overrasket og lamslått igjen på sine politiske taburetter.

For mange er det opplagt flere saker som plasserer Arbeiderpartiet på en historisk bunnotering blant velgerne i Vesterålen. Samtidig må vi skynde oss å si at tallene kommer fra én måling. Det kan endre seg dramatisk fram til valgdagen. Det er da det gjelder!

Vi tror at flyttingen av Andøya flyplass spesielt har rammet Arbeiderpartiet hardt i regionen. Ap har støttet et forslag fra den blågrønne regjeringen, som i følge målinger i dag fortsatt har flertall på Stortinget. Her i regionen er det ingen som skjønner hvorfor Andøya flyplass er vedtatt nedlagt. Spørsmålet er om Jonas Skar Støre føler presset; og om han er tøff nok til å gjøre om sin politikk før valget?

Det er ikke bare folk flest her ute som ikke forstår nedleggingen av Andøya flyplass; for det er det visstnok ingen andre som gjør heller. Det er heller ingen som på en forståelig måte har klart å forklare hvorfor Andøya legges ned. Vi har ikke sett noen her i Lofoten og Vesterålen som har klart å legge fram en god begrunnelse for nedleggingen.

Arbeiderpartiet vil konsekvensutrede oljefeltene utenfor Lofoten; det er ingen bombe. Vi tror Arbeiderpartiet blir straffet ekstra hardt for denne holdningen, der de blågrønne blir holdt i ørene av KrF og Venstre i dette spørsmålet.

Dersom Arbeiderpartiet skulle havne i regjeringskontorene denne høsten, vil Miljøpartiet de grønne (MDG) kunne sørge for at det heller ikke i den kommende stortingsperioden blir  konsekvensutredning av LoVeSe. I alle fall dersom de skulle få så stor oppslutning som målinger har vist de siste dagene. Det kan derfor være taktisk smart å revurdere om man virkelig ønsker oljeaktivitet utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen de kommende fire årene.

At Senterpartiet har så mye som 43,4 prosent oppslutning i Vesterålen, har trolig lite å gjøre med at folk støtter Sps politikk i tykt og tynt. Vi tror heller at Senterpartiet har lagt gullegget når de i sak etter sak etter sak forteller velgerne at de hele tiden taler distriktenes sak. Folk stoler mer på et slikt utsagn enn på Arbeiderpartiets partiprogram. Det er snakk om forventninger til at noen skal stå på Løvebakken og kjempe for distriktene; og det er ikke Arbeiderpartiet, slik det nå ser ut.

Lokalt vet vi at Arbeiderpartiets ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, under valgkampen for to år siden sa at Sandnes skole skulle bestå. Da hun kom til makta i Hadsel, endret hun raskt holdning til dette. Nå må ungdommene fra Sandnes gå på skole på Stokmarknes.

Folk er rett og slett forbannet nå et par uker før valget.

Ordfører Siv Dagny Aasviks politiske beslutninger har selvfølgelig ikke noe ansvar for det helt store utslaget for partiets nedgang i oppslutningen for Vesterålen. Det er vel mer et eksempel på manglende tilitt, ettersom Arbeiderpartiet ikke lengre blir sett på som redelig nok blant velgerne i Vesterålen. Folk er rett og slett forbannet nå et par uker før valget.

Raskt ble det til at Hadsel klarer seg godt alene.

Ordfører Siv Dagny Aasvik i Hadsel arbeiderparti erklærte også før kommunevalget at hun var for ideen som å kunne slå Hadsel sammen med andre kommuner. Vågan var lenge en varm potet. Også her skiftet Aasvik holdning, kort tid etter at hun fikk smaken av makt. Raskt ble det til at Hadsel klarer seg godt alene. Det er noe folk selvfølgelig legger merke til, selv om det er to år siden og langt fra alle velgerne bor i denne kommunen.

Arbeiderpartiet er kjent for å være drevne på spørreøundersøkelser i velgermassen, og at de handler politisk etter det for å se hvor langt strikken kan strekkes. Vi tror at Arbeiderpartiet må finne tilbake til seg selv, være ærlige og slutte å snu kappen etter vinden i sin førvalgpolitiske argumentasjon. Arbeiderpartiet kan komme tilbake i Vesterålen. Spørsmålet er om det for dette valget allerede er for seint?

 

 

Forrige artikkelFortvilt mor vurderer å anmelde Hadsel kommune
Neste artikkelSymboler har sin pris