Den hundrede innskyteren er på plass i Svalbard Globale frøhvelv, som ivaretar over 1,2 millioner frøprøver.

Tiltaket er et viktig skritt mot å sikre langsiktig beskyttelse av landets viktigste matvekster. Og Ghana bidro denne uken sammen med 15 andre institusjoner til å sikre duplikater av sine frøsamlinger i frøhvelvet på Svalbard.

Dette er en del av en større innsats for å beskytte verdens matvekster mot fremtidige miljøutfordringer og klimaendringer.

Verdens største samling

Svalbard Globale frøhvelv er nå hjem til over 1,2 millioner frøprøver, noe som gjør det til verdens største samling av sortsmangfold på ett enkelt sted. I 15 år har frøhvelvet ønsket genbanker fra hele verden velkommen til å oppbevare kopier av sitt frømangfold.

Internasjonal innsats

Til deponeringen i oktober 2023 sender genbanker i Ghana, Kenya, Nigeria og Zambia sikkerhetskopier fra samlingene sine til Svalbard. Det har også kommet frø fra Uruguay, Thailand, Colombia, Portugal, USA, Albania, India, Tyskland og Tsjekkia.

Viktigheten av avlingsmangfold

– I denne kritiske tiden for global matsikkerhet er det viktigere enn noen gang å sikre avlingsmangfold. Jeg ønsker alle genbankene som bidrar til denne deponeringen velkommen, og gratulere til Plant Genetic Resource Institute of Ghana som den hundrede innskyteren til Svalbard Globale frøhvelv, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad i en pressemelding.

Ghanas bidrag

Den ghanesiske deponeringen inkluderer viktige frøsorter for landets matsikkerhet, helse og kulinariske kultur, som varianter av mais-, ris-, aubergine- og cowpea.

– Dette er vår aller første sikkerhetsback-up. Det gir en følelse av lettelse at våre samlinger av avlingsmangfold er på vei til å bli sikret i evighet til fordel for hele menneskeheten. Sikkerhetskopien fremhever også det harde arbeidet til de nåværende og tidligere ansatte i Ghana-genbanken, og bøndene som frøene opprinnelig ble samlet inn fra, sier Daniel Kotey, seniorforsker ved CSIR-PGRRI, som legger til at de er veldig takknemlige for alle som har bidratt til å få dette til.

Forrige artikkelDin kommune må nå norske klimamål
Neste artikkelLastebil og personbil kolliderte