Sommeren 2023 hadde en svak nedgang i totalt antall oppdrag for Redningsselskapet i Nordland.

Samtidig har antallet alvorlige SAR-hendelser har økt. På den andre siden har antallet liv som er blitt reddet fra drukning mer enn doblet seg sammenlignet med samme periode i fjor.

Redningsselskapet har nylig utgitt en rapport om deres oppdrag i Nordland for sommeren 2023. Mens det har vært en nedgang på 2 prosent i totalt antall oppdrag, viser tallene en økning på 14 prosent i søk- og redningsoppdrag (SAR-oppdrag). Det betyr at selv om færre trenger assistanse på sjøen generelt, har det vært flere alvorlige hendelser.

Livreddende tiltak i fokus

En annen trend er antallet liv reddet fra drukning. Mellom 1. mai og 1. september ble 15 liv reddet, sammenlignet med 7 i samme periode i fjor. Dette markerer en betydelig forbedring og en oppmuntring for Redningsselskapets innsats.

Hva er bak årsakene?

Tom Haakenstad, beredskapssjef i Redningsselskapet, kommenterte at varierende vær har ført til færre båter på sjøen, noe som kan forklare den generelle nedgangen i antall oppdrag. Han understreker imidlertid at flere alvorlige hendelser og redningsaksjoner har skjedd, noe som resulterer i et økt antall SAR-oppdrag.

Sikkerhet på sjøen

Haakenstad minner om viktigheten av synlighet og riktig bruk av lanterner, spesielt med høstsesong og økt fiskeriaktivitet i anmarsj. Med mørkere dager som kommer, er det viktigere enn noen gang å ta sikkerhetsforanstaltningene på alvor.

Selv om det er positivt å se at færre mennesker trenger assistanse generelt, viser økningen i SAR-oppdrag og antallet liv reddet at sjøsikkerhet fortsetter å være et fokusområde for Redningsselskapet. Med høstsesongen og økt fiskeriaktivitet rett rundt hjørnet, er det en påminnelse for alle om å ta sjøsikkerhet seriøst.

Forrige artikkelRisikerer tvangsmulkt og overtredelsesgebyr
Neste artikkelEndelig starter fartskontrollen på Hadseløya