Nordmenn har nominert over tusen naturopplevelser de er redde for å miste.

Norsk friluftsliv oppfordrer fortsatt folk til å nominere det man er mest redd for å miste, går det fram av en pressemelding:

WWF, DNT og Norsk Friluftsliv inviterte tidligere i vår hele Norge til å nominere naturopplevelser de frykter er i ferd med å forsvinne. På en knapp måned har det allerede kommet inn over tusen forslag fra alle landets fylker.

– Hver høst tar bestemor og bestefar meg med på bærtur. Multer på fjellet og blåbær i skogen. Men nå er jeg redd for at multemyra og blåbærskogen min er i fare. Biene og humlene blir stadig færre. Mister vi pollinatorene våre, mister vi kanskje blåbærskogen og multemyra, skriverinnsender Mette (15).

Hun er ikke er alene om å være bekymret for hvordan nedbygging av natur og klimaendringer går utover hva vi nordmenn kan oppleve i framtiden.

– Dykking er en fantastisk opplevelse, men i de senere årene har det marine livet blitt merkbart dårligere mange steder, skriver en annen innsender.

Det har kommet inn nominasjoner om truede naturopplevelser fra alle deler av landet. Alt fra den norske fjellheimen, klar stjernehimmel, utsikt uten infrastruktur og snørike vintre, til det lille skogholtet nært hjemmet, tiurleik, yrende dyreliv og stillheten i naturen.

Opplevelsene som samles inn skal settes sammen til en «rødliste for truede naturopplevelser», inspirert av den velkjente rødlista for truede arter. Forslagene vil bli sortert og vurdert av en uavhengig jury, med faglig tyngde og stort engasjement for natur og friluftsliv.

Eventyrer og friluftsmann Jens Kvernmo, som sitter i juryen, håper det fortsatt kommer inn mange flere nominasjoner før fristen går ut i slutten av måneden.

– Det enkle friluftslivet i naturen er mye av kjernen i den norske kulturen, og det å bevare fri og urørt natur er det aller viktigste vi kan gjøre, sier han.

I juryen sitter også marinbiolog Pia Ve Dahlen. Hun forteller at hun har valgt å bidra til prosjektet, fordi hun mener det er viktig å belyse at klima- og naturendringer også i høyeste grad foregår i Norge.

– Det beste jeg vet er å ligge og duppe nedi tareskogen, pille i tangen på sunne strender, eller ligge og se på alt som rører seg i en ålegraseng. Dessverre har nesten alle de områdene forsvunnet der jeg bor: Oslofjorden. Avrenning, overfiske, varmere og surere vann, nedbygging, overgjødsling og andre menneskeskapte problemer er årsaken, og kan det skje i Oslofjorden kan det skje hos deg.

Dersom du har en naturopplevelse du er redd for å miste, kan du fortsatt gjøre det på verdtåbevare.no. Fristen er 30. april.

Juryens liste over ti utvalgte truede naturopplevelser presenteres i begynnelsen av juni. Da åpnes det også for at folk kan stemme på den av de ti opplevelsene de er aller mest glad i. Deretter skal organisasjonene bak rødlista jobbe fram tiltak som bidrar til å bevare naturopplevelsene og presentere både opplevelser og tiltak for politikerne med krav om å gjøre mer for å ivareta naturen vår.

Forrige artikkelSlik oppsummerer meteorologene januarværet
Neste artikkelGir ikke tillatelse til felling av gaupe