Partiet Venstre fikk ikke tillit hos velgerne i Nordland. Med 3509 stemmer fikk partiet en solid tilbakegang på hele 29% sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Av Ørjan Robertsen, LoVe Petro

En av flaggsaken til Venstre i valgkampen var varig vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dersom vi legger valgresultatet i Nordland til grunn, og ikke minst Venstres katastrofevalg i Lofoten og Vesterålen, hvor partiet kun fikk 823 stemmer som er en tilbakegang på formidable 46%sammenlignet med forrige stortingsvalg, kan vi trygt konkludere med at partiets politiske budskap har spilt falitt blant nordlendingene.

Med Venstrers valgresultatet i Nordland som bakteppe, og ikke minst i Lofoten og Vesterålen, fortoner det seg som udemokratisk og svikaktig dersom Høyre og Frp, som begge har enstemmige landsmøtevedtak om konsekvensutredning, nok en gang i forhandlinger gir etter for kravet om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

I en artikkel i Dagsavisen under tittelen «Venstre på vei inn i regjering», skriver sjefredaktør i Dagsavisen Arne Strand at Venstre går til forhandlingene med flere tøffe krav, blant annet vern mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Han tror Erna Solberg i forhandlingene vil si nei til oljeboring i Lofoten for å få et ja fra Trine Skei Grande.

I demokratiets navn vil vi minne Erna Solberg og Siv Jensen på at det har vært ¾ flertall på Stortinget for konsekvensutredning i de to siste stortingsperiodene og at 121 av 169 representanter i det nyvalgte stortinget er for konsekvensutredning. Nå er det på tide at vernekravet fra Venstre, som nesten er utryddet i Nord-Norge og langs kysten av Vest- Sørlandet, blir avvist.

Forrige artikkelMarkerer 25 år med utstilling
Neste artikkelJakter knivmann på Sortland