Største endringene i Lofoten på mange år

Kommunene Vestvågøy og Moskenes går sammen om å utrede sammenslåing – regjeringen lover 160 millioner kroner i støtte dersom det blir enighet. Innbyggerne får nå en nøkkelrolle i det som kan bli en av de største endringene i Lofoten på mange år.

Vestvågøy og Moskenes har begge sagt enstemmig ja til å starte en felles prosess for å utrede sammenslåing. Kommunestyrene har vedtatt å sette i gang arbeidet, som nå skal organiseres gjennom et felles forhandlingsutvalg og en egen prosjektorganisasjon.

Det skal utarbeides en fremdriftsplan for hele prosessen, og innbyggerne i begge kommunene får mulighet til å si sin mening gjennom høringer og ulike medvirkningsprosesser. Alle viktige beslutninger skal fattes likt i begge kommuner, og det blir flere vedtak underveis – blant annet om innbyggerhøring og valg av organer for prosessen, ifølge Vestvågøy kommune.

Regjeringen gir millionstøtte

Regjeringen har vedtatt å gi et engangstilskudd på rundt 160 millioner kroner for å dekke opp det opparbeidede merforbruket i Moskenes, dersom det blir en sammenslåing. I tillegg kan kommunene søke om ytterligere støtte til innbyggermedvirkning og andre engangskostnader som følger med prosessen.

Slik blir veien videre

Prosessen mot en eventuell sammenslåing er delt i to faser. Først skal det gjennomføres en utredning, innbyggerhøring og vedtak om sammenslåing i begge kommunestyrer. Deretter skal regjeringen, i møte ledet av Kongen i statsråd, ta den endelige avgjørelsen dersom kommunene blir enige.

Det nye kommunestyret skal etter planen være på plass senest 1. januar 2028, dersom sammenslåingen gjennomføres.

Forhandlingsutvalget er klart

Forhandlingsutvalget består av tre representanter fra hver kommune, hvor både flertallet og mindretallet er representert. Ordførerne Jonny Finstad (H) i Vestvågøy og Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) leder an, sammen med varaordførere og representanter fra opposisjonen. Kommunedirektørene deltar også i utvalget.

Innbyggerne skal høres

Kommunene understreker at innbyggernes stemme blir avgjørende for hvordan prosessen utformes videre. Det legges opp til bred informasjon og muligheter for å komme med innspill, slik at beslutningene skal være godt forankret i befolkningen.

Det vil bli arrangert informasjonsmøter og utviklet nye plattformer for medvirkning, slik at alle får tilgang til oppdatert informasjon og kan delta aktivt i prosessen.

Mer fra forfatteren

Relaterte saker

Annonse

Siste nytt

Mann frifunnet for vold mot ansatt ved helseinstitusjon

Mann med sykdom frifunnet for vold mot helsepersonell.

Kjørte utfor på glatt E10 i morgentimene

Store skader på bil, men fører framstår som uskadet på E10 ved Laupstad.

Flere biler i grøfta i Lofoten og Vesterålen

Tre biler havnet utenfor veien i Vågan, Andøy og Hadsel.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra LoVe24.no

Vi vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!