Tommy Rustad, tidligere bilsportsutøver og nåværende brøytebilsjåfør, oppfordrer deg til å ikke kjøre forbi brøytebilen på vinterføret.

Rustad har i samarbeid med Statens vegvesen laget en serie med filmer for sosiale medier. Her gir han råd om vinterkjøring og hvordan bilister skal forholde seg til brøytebiler.

Vinterkjøring er en felles innsats

Bjørn Laksforsmo, divisjonsdirektør for Drift og vedlikehold i Statens vegvesen, uttrykker bekymring for bilisters forventninger om bar vei året rundt. Han understreker at Norge er et vinterland, og at bilister ikke kan forvente at veiene er fri for snø og is til enhver tid.

– Vi i Statens vegvesen skal sørge for at riksvegene er brøytet, strødd og saltet så bilistene kommer seg trygt fram, sier Laksforsmo, men bilførerne har også et ansvar. De må vise hensyn, tilpasse farten etter forholdene, holde forsvarlig avstand og sørge for at bil og dekk alltid er i god stand. Vi må alle bidra, også bilførerne, sier han.

Rustad gir råd om vinterkjøring

I samarbeid med Rustad har Statens vegvesen produsert fem filmer som vil bli delt på sosiale medier i løpet av vintersesongen 2023/24. Her gir Rustad tips om hvordan man kjører trygt på vinterføre.

– Jeg ser ofte at folk er ukonsentrerte og at mange kjører som om det er sommerføre om vinteren, sier Rustad.

– Selv om de som brøyter, strør og salter gjør jobben sin, rekker de ikke over alt samtidig, særlig ikke når værforholdene endrer seg raskt. Derfor må bilistene regne med at det er snø og glatte veier om vinteren og ta sin del av ansvaret for å komme seg trygt fram. Det gir jeg tips om i filmene som Statens vegvesen lanserer nå, sier han.

Ikke kjør forbi brøytebilen

Rustad advarer også mot å kjøre forbi brøytebiler. Han påpeker at brøytebilene kjører sakte fordi de må være presise for å gjøre en god jobb.

– Er du av typen som irriterer deg over brøytebilen, gå litt i deg selv, sier Rustad. – Brøytebilen er der for deg, for at du skal komme trygt fram. Den slipper deg forbi når den har mulighet og det er trygt. Her må vi som ligger bak, smøre oss med tålmodighet.

Tommys tips for vinterkjøring

Rustad oppfordrer bilister til å planlegge reisen, sjekke værvarsel og trafikkmeldinger, beregne ekstra tid, sørge for gode vinterdekk, og ikke minst, unngå å kjøre forbi brøytebilen. Han minner også om at firehjulstrekk gir bedre framdrift, men ikke bedre veigrep.

Forrige artikkelRegjeringen med rekordkjøp av luftvern
Neste artikkelDette må du ha med i bilen vinterstid