2015-01-14-mareano-ny-art-foto-660-793

Forskere har oppdaget en for vitenskapen helt ny art rett vest for Melbu som har fått det latinske navnet Ampharete undecima og som på mange måter ser ut som et undersjøisk troll.

Det nye funnet er et resultat av blant annet undersøkelser som MAREANO-prosjektet har gjort utenfor Vesterålen, hvor det flere steder er gjort funn av den nye arten, som er en liten skapning – en børstemark.

Havforskningsinstituttet melder at dette dyret fram til nå har unngått vitenskapen – sannsynligvis godt hjulpet at en ikke veldig iøynefallende kroppsstørrelse på opptil 5 mm og en livvidde på beskjedne 0,5 mm. At den ofte opptrer sammen med nært beslektede arter har nok også bidratt til anonymiteten – men her får arten sine 15 minutter i rampelyset.

Ampharete er slekten, artsnavnet undecima fikk den fordi den har 11 segmenter på bakkroppen. Artsbeskrivelsen baserer seg på undersøkelse av materiale samlet inn på 80- av MAREANO-prosjektet mellom 2007 og i dag.

Arten forkommer på dyp mellom 600 og 1650 meter, og har bred distribusjon i de nordiske havområdene. Typelokaliteten – stedet hvor typeindividet som artsbeskrivelsen baseres på kommer i fra – er en MAREANO-stasjon som ble undersøkt våren 2009 (se kart).

2015-01-14-mareano-ny-art-kart

Forrige artikkelJubileumsboka «I takt med tiden» – Melbo Musikkforening
Neste artikkelOnsdagsrennet på Melbu er avlyst