Hjem Nyheter Nytt samarbeid om skipsfart i Arktis
Arktis

Nytt samarbeid om skipsfart i Arktis

Skipsfartsnæringen og de arktiske medlemsstatene etablerer et samarbeidsforum for skipsfart i Arktis.

– De arktiske landene og skipsfartsnæringen ønsker å legge til rette for sikker og miljøvennlig skipsfart i nordområdene. Det nye forumet kan bidra til dette,  sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Polarkoden er globalt bindende regler for skip som skal ferdes i Arktis og Antarktis. Norge har vært pådriver for å få på plass de nye kjørereglene, som trådte i kraft 1. januar 2017.

– Over 80 prosent av skipsfarten i Arktis går i dag i norske farvann. Vi har derfor et særlig ansvar for å sørge for sikker og miljøvennlig skipstrafikk i disse områdene, sier Mæland.

Arctic Shipping Best Practice Information Forum er etablert av Arktisk Råds arbeidsgruppe PAME (Protection of the Arctic Environment) i samarbeid med skipsfartsindustrien. Forumet møtes for første gang i London mandag 5. juni.

Forumet vil være er et viktig bidrag for å sikre en effektiv gjennomføring av polarkoden, og vil fungere som en god temperaturmåler på hvordan den fungerer i praksis.

– Etableringen av forumet er ganske unikt i internasjonal sammenheng, og er resultat av godt samarbeid mellom myndigheter, industrien og forskningsmiljøer, sier Mæland.

Gjennom forumet kan partene dele sine erfaringer med polarkoden. Forumet vil bidra til en bedre praktisering av polarkoden globalt

Samarbeidsforumet vil gi myndighetene god bakgrunn for å vurdere polarkodens effektivitet og mulig revisjon av reglene. Store viktige skipsfartsaktører og organisasjoner som FNs sjøfartsorganisasjon IMO, International Chambers of Shipping, samt store cruiseoperatørenes organisasjoner støtter etableringen av forumet.

KILDENærings- og fiskeridepartementet
Forrige artikkelKjørte båten sin rett i brua
Neste artikkelTurist kjørte seg rett i fengsel på E10