I en ny satsing lanserer regjeringen et globalt havovervåkningsprogram for å bekjempe fiskerikriminalitet.

Over en tredjedel av verdens kyststater vil nå få tilgang til satellittdata og ekspertise fra Norge for å overvåke egne havområder og avdekke ulovlig fiske.

– Dette er grensekryssende organisert økonomisk kriminalitet, som tapper havene for milliardverdier. Fiskerikriminalitet truer økosystemene og bærekraften i havet, og tapper lokalsamfunn for arbeidsplasser og verdier. Kampen mot ulovlig fiske er veldig viktig for en stor havnasjon som Norge. Nå deler vi norsk teknologi og kompetanse med mange andre land for å få bukt med problemet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en melding.

Deler AIS-data

Norge vil dele AIS-data fra norske satellitter med deltakende land i Blue Justice Community. Informasjonen vil være tilgjengelig kostnadsfritt, slik at landene kan analysere den selv og avsløre ulovlig fiske. De vil også kunne motta gratis bistand fra den norske sporingsenheten i Vardø, som bemannes av analytikere fra Kystverket og Fiskeridirektoratet.

Det nye havovervåkingsprogrammet er utviklet av Kystverkets BarentsWatch og Norsk romsenter. Norge har ifølge departementet lenge arbeidet for en internasjonal innsats mot fiskerikriminalitet.

Ulrika Modeér, FNs assisterende generalsekretær og direktør for UNDPs kontor for eksterne relasjoner, påpeker at Norden, inkludert Norge, har mye å tilby den globale sør-regionen. Det norske initiativet, som kombinerer ekspertise, digitalisering og datadeling, vil spille en avgjørende rolle i FNs arbeid for å oppnå bærekraftsmålene.

Forrige artikkelBekymret for sykefravær blant de yngste
Neste artikkelThe Whale: – Fantastisk for reiselivet