Utdanningsråd i Nordland, Hild-Marit Olsen (Ap), gir seg ikke på spørsmålet om videregående opplæring. Etter avslag på første anmodning om møte med samferdselsminister Solvik-Olsen (Frp), forventer hun nå at statsråden skjønner alvoret.

Det handler om frafall i videregående opplæring. Og det handler om mangel på læreplasser som den viktigste årsaken til at elever ikke får fullført sin utdanning, skriver råden i en pressemelding.– Staten har både et stort ansvar og et enormt potensial for å kunne tilby læreplasser. Enten i egne statlige virksomheter eller som krav i tildelingsbrevene til underleverandører, påpeker fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap).

Stort potensial

Etter formelt å ha bedt om møte med statsråd Ketil Solvik-Olsen, der statsråden i sitt svar avslår behovet for et slikt møte, gjør utdanningsråd Olsen nå et nytt framstøt.

– Staten har fått kraftig kritikk fra Riksrevisjonen, som slår fast at det er et stort potensial for flere lærlinger i statlig sektor. Her kan Solvik-Olsen bøte på kritikken i Riksrevisjonens rapport, samtidig som han tar det samfunnsansvaret som det er selvsagt at hans departement burde ta, mener hun.

Også statens ansvar

Staten har som krav til sine virksomheter at de skal ha minimum én lærling. Dette mener Olsen er en alt for dårlig målsetting.

– Statens vegvesen har 7500 ansatte – og hadde i 2016 fem lærlinger. Bare i Nordland fylkeskommune med 3400 ansatte har vi 105 lærlinger. I tillegg stiller vi sterke krav om lærlinger i alle våre anskaffelser. Bygger vi en ny skole, så skal det være stort innslag av lærlinger innen alle fagområdene. Dette er en holdning og et krav som staten bør kopiere. Og det har jeg tenkt å fortelle i klare ordelag når jeg treffer statsråd Solvik-Olsen. Jeg forventer at han nå takker ja til min forespørsel om å møtes. Dette er for viktig til at han igjen avslår å møte meg, avslutter fylkesråd Hild-Marit Olsen.

Forrige artikkelHuskeliste for deg som har barn på skolen
Neste artikkelBryggeri vil selge øl på Stokmarknes