Når Kinas ambassadør til Norge besøker Bodø og Svolvær i disse dager, er det innledningen på et ny start for samarbeidet mellom Norge og Kina samt mellom Nordland fylke og Zhejiang-provinsen.

– Vi har tidligere hatt gode besøk av Kinas ambassadører i Norge. Mr. Tang var her i 2011 og Mr Jun i 2013. Dette var i en periode som var vanskelig både for oss og ambassaden. Det er derfor spesielt gledelig at vi med ditt besøk nå kan markere at forholdet mellom Norge og Kina er normalisert. Vinteren er over og sommeren er på vei!, sa fylkesrådsleder Tomas Norvoll da han ønsket den kinesiske ambassadøren i Norge velkommen til Bodø og Nordland i dag, i følge en pressemelding.

Møtte næringslivet

Norvoll tok på vegne av fylkeskommunen initiativ til å være vertskap for ambassadøren. Samtidig fikk representanter for næringslivet i Bodø og Nordland anledning til å møte ambassadøren og snakke om sin virksomhet og sine engasjement i Kina. Disse bedriftene var Restech, Løvold, EBEN, Magic North, Orient Holding og Nordkontakt.

-Verdens fineste

Ambassadør Wang Min kvitterte for velkomsttalen og sa at han faktisk har vært i Nordland tre ganger før, blant annet i Mo i Rana og på fisketur i Svolvær.

– Nordland er selvsagt det vakreste fylket i Norge, sa han med en smil og unnlot heller ikke å nevne de store naturressursene, fylkets store energiproduksjon og muligheter inne turisme.

Normalisert forhold

– Forholdene mellom Norge og Kina er nå helt normalisert. Nå må både regjeringer, regioner og bedrifter jobbe videre med å videreføre godt samarbeid, til beste for begge land. Vi må ta igjen det tapte.

Ambassadøren er veldig glad for at Nordland fylkeskommunes samarbeid med Zhejiang-provinsen blir gjenopptatt. Guvernøren derfra kommer på besøk til Nordland i høst.

– Dette er svært positivt. Ambassaden hjelper gjerne til med å fornye og revitalisere dette arbeidet, sa en meget positiv Wang Min, som også besøkte Nord Universitet onsdag, før turen går til Svolvær torsdag.

Stort potensial

Både ambassadøren og fylkesrådslederen ga uttrykk for at det  er et stort potensial for spennende samarbeid mellom næringslivet i Nordland og Kina.

– Nordland er et eksportfylke og Kina utgjør et stort marked. Kina bli også bli en stor industriell partner, viktig for industriell utvikling både i Nordland og Kina. Vi ser nå fram til å gjenoppta våre gode forbindelser i Zhejiang-provinsen, sier Norvoll.

Relasjonsbygging

Representantene fra næringslivet som var invitert på møtet var meget fornøyd.

– Det var meget bra og nyttig å få møte ambassadøren, det er svært viktig med slik relasjonsbygging, sier Vemund Kristiansen fra Nordkontakt.

– Det er også positivt at vi kan treffes i litt mer uformell sammenheng i kveld over en middag, sier Kirsten Marie Holmen, som leder reiselivsbedriften Magic North.

KILDENordland fylkeskommune
Forrige artikkelUtlyser enormt antall konsesjoner i nord
Neste artikkelRegjeringen overkjører alle miljøråd ved oljeutlysninger