Melbu vender rett ut mot Hadselfjorden i sør, som skiller Hadseløya i nordvest fra Austvågøya i sør og Hinnøya i øst.

I nordøst går Hadselfjorden over i Sortlandssundet, som skiller Langøya og Hinnøya. Sørøst for Hadselfjorden skiller Raftsundet Austvågøya og Hinnøya.

Da Lofotens fastlandsforbindelse Lofast ble planlagt ville mange i Hadsel ha undersjøisk tunell mellom Hadseløya og Austvågøya. Men det ble i stedet bestemt å bygge Lofotens fastlandsforbindelse mot Raftsundet og Gullesfjordbotn i Kvæfjord.

Blant argumentene for ikke å bygge tunell under Hadselfjorden var at en slik tunell ville bli lang, cirka åtte  km lang og relativt dyp, og at det er en viss jordskjelvaktivitet i området.

Det er fremdeles en mulighet for at Hadselfjordtunellen vil bli bygd som ny regional ferdselsåre mellom Lofoten og Vesterålen, men det er svært usikkert om det faktisk vil skje – selv om det har vært oppe i nyhetsbildet knyttet til sammenslåing av kommuner i området.

Det var ventet at det ville bli færre fergeavganger over Hadselfjorden da Lofotens fastlandsforbindelse åpnet, men at ferga ikke vil bli nedlagt. I de senere år har trafikken med ferge over Hadselfjorden hatt en positiv utvikling.

Forrige artikkelAker Seafoods
Neste artikkelDe tapte trålerrederiene