Det nye miljø- og oljevernsenteret i Lofoten og Vesterålen har foreløpig ikke fått konkrete oppgaver innen oljevern og marin plastforsøpling.

Derfor vil fylkesråd Tomas Norvoll (Ap) i Nordland be om at Staten bygger et sterkere kometansesenter i Lofoten og Vesterålen enn det som er målet i dag.

Fylkesrådsleder deltar i dag på høring i Stortinget om den nasjonale avfallspolitikken, og her benytter Norvol anledningen til å snakke opp miljø- og oljevernsenteret i Lofoten og Vesterålen.

– En svakhet til nå er at de ulike delene av statens etater ikke fyller dette senteret med konkrete oppgaver innen oljevern og marin plastforsøpling, sier Norvoll.

– Stortinget kan ikke la sjansen gå fra seg til å vise at de mener alvor med etableringen av senteret. Det er derfor viktig at energi- og miljøkomiteen sørger for at det nye senteret må bygges opp som et sterkt kompetansesenter i nord, sier Norvoll i en pressemelding.

Kystverket må peke på Lofoten og Vesterålen

I en tidlig fase var det planlagt at senteret i nord skulle utføre tester av utstyr, spesielt med vekt på arktisk klima. I Kystverkets handlingsprogram for 2018 – 2029 kommer det fram at det planlegges en beredskapsenhet for arktiske forhold i Horten.

– Dette er en meningsløs holdning som vi stiller oss helt uforstående til. Hvis vi skal ha en beredskapsenhet for arktiske forhold må det ligge i Nord. Kystverkets beredskapsenhet for arktiske forhold må sees som en naturlig del av det nye miljø- og oljevernsenteret i Lofoten og Vesterålen, sier Norvoll

Miljø- og oljevernsenteret i Lofoten og Vesterålen er besluttet lagt til Svolvær i Vågan kommune og Fiskebøl i Hadsel kommune.

Forrige artikkelSterk vind hindrer fergetrafikken på viktige samband
Neste artikkelStartskudd for årets store dugnad mot plastavfall