Hans Majestet Kong Harald kommer til Saltdal 22. juni for å delta på 75-års minnemarkering for de jugoslaviske fangene i Nordland.

Markeringen i Saltdal er en del av minnearrangementet som arrangeres 20.-23. juni. Det er Nordland fylkeskommune i samarbeid med provinsen Vojvodina i Serbia, og mellom vennskapskommuner i Serbia og Nordland som står for arrangementet.

Det er viktig å minnes de som døde her i nord og ikke glemme de grusomheter som fant sted. Jeg er glad for at både våre serbiske venner og H.M. Kong    Harald kommer for å delta på denne markeringen sier fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap).

De jugoslaviske borgerne som døde i fangeleirer i Nord-Norge, er samlet på den jugoslaviske krigskirkegården i Botn i Saltdal. Krigskirkegården ble innviet Krigskirkegården i BotnArve Kjersheim26. september 1954 og er det siste hvilested for 2074 døde. Med kongen tilstede i Saltdal 22. juni vil det denne dagen bli hovedminnemarkering med kransnedleggelser.

– Befolkningen i Nordland bidro så godt det lot seg gjøre med å hjelpe fangene med mat og lignende. Disse båndene mellom overlevende og de avdødes og deres familier har blitt videreført gjennom vennskapssamarbeid mellom kommuner i Serbia og i Nordland. Samarbeidet er aktivt og levende den dag i dag, sier Steen.

Ingen fangegruppe ble verre behandlet på norsk jord enn de første 2288 jugoslaviske fangene som sommeren 1942 kom til Norge, hvor fire av fem leire var i Nordland.  Fra våren 1943 overtok Wehrmacht leirene fra SS og forholdene ble noe bedre.

Om minnemarkeringen:

Arrangementet starter i Narvik med konferansen «Jugoslaviske fanger i Norge og deres minne», besøk i Beisfjord-leiren med avduking av informasjonstavler, Fauske med markering i Melenci-parken, Saltdal med Botn og Blodvei-museet, og avsluttes med markering av krigsfangeleiren i Osen og på Fagerlimoen, samt en fredsmarsj opp Korgfjellet i regi av Hemnes og Vefsn, samt Vennskapssambandet Norge-Vest Balkan.

Forrige artikkelFestløve falt med et plask i sjøen
Neste artikkelNytt prosjekt skal erstatte «tilbakestrøm»