Etter at høytstående kinesere besøkte Lofoten og Vesterålen i går, ble det i dag signert bedriftsavtaler for to milliarder kroner med lokale bedrifter.

Nordland fylkeskommune, regionene Vesterålen og Lofoten, samt flere bedrifter, undertegnet samarbeidsavtaler med Zhejiangprovinsen i en høytidelig seremoni i Bodø i dag. Konkret inngikk bedriftene avtaler for mer enn to milliard kroner, skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Samarbeidet mellom Nordland og Zhejiang, en provins sør for Shanghai i Kina, har potensial for enorme uttellinger for begge parter. Kontrasten mellom partene er stor, men også med likheter.

– Nordlands 243.000 innbyggere mot Zhejiangs 55 millioner innbyggere er et dimensjonsforhold man kanskje skulle tro ikke går over ens. Men regionene er like på mange områder. Vi snakker om to innovative industri- og teknologi-fylker som finner områder å samarbeide på, forklarer fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap).

Konkret samarbeid

Fiskeri, reiseliv, havbruksteknologi og utdanning er blant områdene man ser for seg samarbeid mellom de to landene.

– Nordland tar en ledende rolle i samarbeidet med Kina. Vi startet allerede i 2010 med en intensjonsavtale. Nå tar vi konkrete steg videre, utdyper Norvoll.

Avtalen mellom Nordland og Zhejiang ble undertegnet av fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll og partisekretær i Zhejiang, Che Jung.

– Den overordnede avtalen mellom våre fylker skal legge grunnlaget for utveksling både for universitetene og muligens på videregående skolenivå. Men ikke minst vektlegger vi næringsutveksling. Innen havbruksnæringene har vi satt bedrifter i kontakt med hverandre. Eksempelvis ble Nordlaks i Vesterålen presentert for bedrifter som leverer teknologi til oppdrettsnæringen.

Gjensidig utbytte

Norvoll opplever kineserne som svært aktive i å knytte samarbeid med Nordland.

– Det er jo ingen tvil om at her ligger det store muligheter. I en voksende økonomi vil eksempelvis reiselivsnæringene kunne finne et stort marked. Det gjelder begge veier, avslutter fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll.

Forrige artikkelTurister stjeler elgskilt på E10 i Lofoten
Neste artikkelSeaKing må fly inntil to år ekstra