En gammel og en ny ordfører i Hadsel, Ørjan Robertsen og Siv Dagny Aasvik, frontet lørdag en intern kamp i Arbeiderpartiet for konsekvensutredning knyttet til utvinning av olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det var på NRK Dagsrevyen lørdag kveld at tidligere Ap-ordfører i Hadsel, Ørjan Robertsen, fronter en politiske kamp innad i Aarbeiderpartiet; der målet er å få gjennomført en konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja.

LoVe Petro

Ørjan Robertsen er i dag leder for LoVe Petro, en interesseorganisasjon som representerer 150 industriforetak i regionene. Han tok blant annet opp problemene med fraflytting, arbeidsledighet og at man så langt ikke har lyktes i å få utflyttet ungdom tilbake fra Oslo-gryta og andre byer i Sør-Norge tilbake til sine hjemplasser i regionene i nord.

Aps årsmøte

Utsptillet i NRK Dagsrevyen kommer i forbindelse med at Arbeiderpartiet på sitt årsmøte skal bestemme seg for om de skal gå inn for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, eller et kompromis.

Kompromiss fra Ap-lederen

Partileder Jonas Gard Støre kommenterte i den samme NRK-sendingen at det ligger an til at partiet kommer til å gå innfor konsekvensutredning i området sørvest for Lofoten, men at de ikke vil ha konsekvensutredning utenfor Vesterålen og Senja. Utspillet fra Ørjan Robertsen i LoVe Petro kommer på et tidspunkt da partiet skal bestemme seg for hva de skal gjøre.

Frykter Ap-forslag

Også dagens ordfører i Hadsel, Sig Dagny Aasvik i Arbeiderpartiet, mener at man ikke kan utsette eller si nei til konsekvensutredning for deler av områdene. Hun ble også intervjuet av NRK Dagsrevyen og fremhevet blant annet konsekvensene hun frykter i regionene dersom det ikke blir konsekvensutredning og mulig framtidig utvinning av olje og gass utenfor kysten av sin egen kommune.

AUF uten alternativ

Arbeidernes Ungdomsfylkning (AUF) er sterkt imot konsekvensutredning uten for LoVeSe. AUF mener det er et stor risiko forbundet med konsekvensutredning og potensielle skader knyttet til eventuelle framtidige oljeutslipp som kan gi stor skade for fiskerinæringen i området. AUF og Naturvernforbundet er de sterkeste kritikerne av konsekvensutrednign for LoVeSe. Ingen av organisasjonene har kommet med argumenter eller forslag som vi kunne gi tilsvarende antall arbeidsplasser til regionene, som alternativ til oljeleding. Bortsett fra at de mener at deres forslag vil sikre naturressursene og de eksisterende arbeidsplassene i fiskeindistrien og fiskeflåten lokalt.

Arbeiderpartiet skal ta stilling til spørsmålet om konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja på deres landsmøte 20. tl 23. april; når de bestemmer deres politiske program for de fire kommende årene.

Forrige artikkelKronikk: Gratulerer så mye med dagen!
Neste artikkelPolitiet stoppet mann som kjørte i fylla uten førerkort