Igjen har spørsmålet om plassering av base for ambulansehelikopter for nordre nordland og sørlige Troms kommet på banen. Det skjer etter at fagmiljøer mener det er uforsvarlig å ha basen inne på den mer og mer militære flyplassen på Evenes.

LederStøy og militær flytrafikk gjør det vanskelig å opererer ambulansehelikopteret på Evenes. Da debatten var oppe sist, sommeren 2013, var Stokmarknes Skagen Lufthavn et soleklart andrealternativ i Helse Nord sin prioriteringsliste.

Det er derfor naturlig at Stokmarknes Lufthavn Skagen nå må vurderes på nytt, ettersom det neppe er aktuelt å fortsette med ambulansehelikopter inne på Evenes flyplass.

I morgen, onsdag, skal saken opp i styret til Helse Nord, etter at UNN i Tromsø mener at helikopterbasen bør ligge utenfor flyplassen på Evenes. Støy fra jagerfly og militær aktivitet er noe av problemstillingen.

Det vil være merkelig dersom man skulle begynne en debatt der bygging av en ny helikopterbase i nærheten av Evenes flyplass skulle vokse frem. Som et klart alternativ står Stokmarknes lufthavn som det opplagte valget.

Det er på tide at de rette myndigheter nå innser at det var feil å legge ambulansehelikopteret til Evenes. De samme argumentene som nå taler mot Evenes, var like godt argumentert da.

Vi støtter Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik når hun til Bladet Vesterålen sier at det ikke er overraskende at saken om ambulansehelikopteret kommer på bordet igjen.

Nå er det pasientene styret i Helse Nord først og fremst må tenke på, og da mener vi Stokmarknes Skagen lufthavn er det eneste riktige valget for raskest mulig transport av pasienter luftveien.

Helse Nord må fristille seg fra Evenes som lokalisering i den saken de får på sitt bord onsdag. Med stadig større ansamling av militær styke i og rundt Evenes flyplass, framstår Harstad/Narvik Evenes og området rundt mer og mer som en flyplass som en kamparena og øvelsesarena for militære styrker. Det er uheldig å kombinere militære formål med sivile medisinske behov. Det eneste riktige nå vil fra styret i Helse Nord å gjøre om vedtaket om å legge luftambulansen til Evenes, og velge Stokmarknes Skagen lufthavn som base.

Fra Skagen vil ambulansehelikopter og ambulansefly komme frekventere med høyeste prioritet, uten å måtte ta hensyn til militær trafikk og støy fra krigsfly. Samtidig må vi si oss enige med dem som mener at Skagen også geografisk er mer sentralt i forhold til Evenes, når man ser på området man blant annet skal nå i forbindelse med alvorlige ulykker, redningsoppdrag og pasienter som trenger rask assistanse.

En helibase på Stokmarknes er nært lokaliser til Nordlandssykehuset Vesterålen, som også har vist seg å kunne ta imot helikopter når det virkelig er snakk om tid for å redde pasienter. Uansett er avstanden fra Skagen lufthavn langt kortere enn avstandene mellom Evenes og sykehusene i Harstad og Narvik. Det står om liv!

Forrige artikkelFår ikke skilte veien til opplevelsessenter
Neste artikkelAdvokat Øraker krever mer penger fra Sortland kommune