Selv om Melbu kanskje gjorde et ålreit valg med fem representanter i kommunestyret, er det rett og slett nedslående at det ikke var plass til en eneste kvinne fra stedet.

LederDet er vanskelig å komme med noen klar fasit på hvorfor det ikke ble plass til noen faste kvinnelige representanter fra Melbu i kommunestyret de fire neste årene. Likevel er det enkelt å slå fast at de valgte representantene fra stedet ikke representerer begge kjønnene.

De fem politikerne fra Melbu er alle menn, og det virker litt påfallende at man ikke har funnet verdige kvinner fra Melbu. Spesielt skuffende er det at Arbeiderpartiet i Hadsel ikke fikk inn noen kvinner fra Melbu, selv om fem kvinner av 11 Ap-representanter er med i kommunestyret.

Fire av fem kvinner i Arbeiderpartiets innvalgte representanter til kommunestyret har postadresse 8450 Stokmarknes, mens den femte er fra Kvitnes på Hinnøya.

Selv ikke Rødts kvinnelige leder, Lena Kristin Hansen fra Melbu ble valgt inn. Der fant Rødt sine velgere på å gi flere stemmer til Geir-Asbjørn Jørgensen. Dermed røk en kvinnelig politiker fra Melbu ut, ettersom velgerne ga flere personlige stemmer til Jørgensen.

Det er kanskje ikke så overraskende likevel, ettersom 16 av 25 representanter er menn og utgjør 64 prosent. De resterende, ni av 25 representanter, er kvinner og utgjør 36 prosent.

Det betyr at nær to tredeler er menn og noe i overkant av en tredel er kvinner. Vi kan ikke skjønne annet enn at dette er et mislykket valg for kvinnene, selv om påtroppende Ap-ordfører Siv Dagny Aasvik fra Stokmarknes selvfølgelig trekker opp inntrykket.

Forrige artikkelMelbu underrepresentert i kommunestyret
Neste artikkelStor interesse for Melbu-valget