– Etablering av base for store droner på Andøya, sammen med videre utvikling av Forsvarets romvirksomhet er et stort løft for forsvaret av Norge. Det bidrar til å ta forsvaret vårt inn i framtida, sier fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.
Nyheten ble onsdag presentert på Andøya flystasjon av forsvarsministeren, finansministeren og fiskeri- og havbruksministeren som en del av den kommende langtidsplanen for forsvarssektoren. En svært god prioritering, mener fylkesrådslederen.
– Norge er Natos nordflanke og den atlanterhavsstaten som alle russiske atomubåter fra nordflåten må forbi når de er på vei til eller fra hovedbasen på Kolahalvøya. I Norge har vi et spesielt ansvar for å følge med på bevegelsene til disse ubåtene, et oppdrag som ble løst fra Andøya i 50 år. Med dagens nyhet vil Andøya igjen bidra til dette viktige oppdraget, sier fylkesrådsleder Eggesvik i en pressemelding.
Stor romsatsing
Andøya Spaceport har bygd en oppskytningsbase for små satellitter, og med dette får Europa endelig en egen oppskytningskapasitet. På Andøya varslet ministrene at regjeringen sammen med allierte vil utvikle evnen til å raskt kunne erstatte satellitter ved behov.
– Satellittene i rommet ligger åpne og er sårbare både for kollisjoner med romsøppel og for fiendtlige handlinger. Muligheten til å erstatte ødelagte satellitter på mye kortere tid styrker Norges sikkerhet og gir NATO bedre muligheter for romaktivitet også fra europeisk territorium, konstaterer Eggesvik.
Kommer etter faglige råd
I fjor sommer kom både forsvarskommisjonen og forsvarssjefens fagmilitære råd. Begge disse peker på ubemannede systemer, droner, som en viktig del av fremtidens forsvar. Disse bygger på erfaringer fra Ukraina hvor har man sett betydningen av droner som er så små at en enkelt infanterisoldat kan bære de med seg. Fra allierte land har man sett at det brukes større droner, faktisk på størrelse med et Widerøe-fly, til å løse oppdrag som krever lang utholdenhet.
– Store droner vil være et viktig supplement til de bemannede flyene våre. De kan være på vingene i svært lang tid, og kan gjennomføre oppdrag uten risiko for noen besetning. Det er åpenbart at det vil styrke forsvaret av Norge, sier Eggesvik.
Til nytte for sivil beredskap
Eggesvik peker videre på betydningen droner vil ha for den sivile beredskapen på havet.
– Vi er en kystnasjon, og mange nordlendinger har havet som arbeidsplass. Store droner kan i fremtiden spille en betydelig rolle i søk og redning, og vil kunne bidra til overvåking og kartlegging ved utslipp og andre uhell til sjøs.