Startskuddet for årets store dugnad mot plastavfall nærmer seg med stormskritt. 80 millioner kroner skal fordeles på frivillige organisasjoner, foreninger, private og offentlige foretak som skal rydde opp i forsøpling i havet og langs kysten.
– Det er et økende engasjement over hele Norge for å redusere plastforsøplingen. I fjor deltok nesten 50.000 mennesker i ryddeaksjoner, flere enn noen gang. De ryddet imponerende 1400 tonn marint avfall. Også mange andre gode prosjekter fikk støtte slik som til informasjonskampanjer og å finne alternativer til bunnstoff på båter. Pengene som nå lyses ut er viktige for at denne dugnaden mot marin forsøpling kan fortsette, heter det i en pressemelding fra Klima- og miljødepartementet.
I fjor fikk Miljødirektoratet inn 200 søknader. Pengene kan gå til opprydding både i strandsonen, langs elvebredder og på havbunnen. Man kan søke om støtte til koordinering av ryddeaksjoner, transport og innlevering av avfallet til godkjent mottak, inkludert eierløse fritidsbåter. Prosjekter som har forebyggende effekt, kan også søke støtte.
Marin forsøpling og spredning av mikroplast er et raskt økende miljøproblem. Det truer dyrelivet langs kysten og i havet, det er en fare for sjømaten, faktisk all bruk av kyst- og havområdene. Vi arbeider globalt, regional og nasjonalt for å løse dette. FNs miljøforsamling vedtok nylig, etter forslag fra Norge, et globalt mål om å stanse all tilførsel av plast til verdenshavene. Fristen for å søke er 15. februar 2018.