Det lokale engasjementet på Melbu er stort, og av og til tar det litt av. Tirsdag dristet vi oss på å være litt tabloide da vi skrev at «Nesset stjeler håndverksmessa fra Melbu». Og det skapte reaksjoner blant ellers oppegående folk.
Dette kan du lese på vår Facebook-side. Engasjement er stort. Av og til må også våre Facebook-lesere kunne tenke seg litt om før de lar blekket sprute ut over nettet.
Melbu har gjennom 19 år arrangert håndverksmessa. Kommende vinter skulle det være 20-årsjubileum, som mange – både brukere og utstillere – har gledet seg til lenge. Det er mange som nå håper at det ikke blir et brudd i rekken av messer.
Nå viser det seg at ulike årsaker gjør at messa ikke kan arrangeres på Melbu i år. Derfor har gode krefter på Stokmarknes bestemt seg for å arrangere håndverksmesse i kommunesenteret. Det er vel og bra, i og med at det enn så lenge ikke blir noen messe på Melbu i år. Vi håper imidlertid at messa er tilbake på Melbu neste år.
Spørsmålet blir om Melbus tradisjonelle arrangementer er for sårbare? Det er flotte folk som har stått bak dette arrangementet i en årrekke, men denne gangen går det ikke. Spørsmålet blir derfor om det er andre krefter på Melbu som kan steppe inn og arrangere håndverksmessa på Melbu i år. Stedet er kjent for sin dugnadsånd, og kanskje finnes det enkeltpersoner og grupper av folk her som både evner og har lyst til å være arrangør.
Med referanse til Facebook-kritikken og hva som kommer «på trykk» på nettavisen Melbu, har det hele tiden vært en målsetning å nå ut på nettet. For å få det til, må man være bevisst sine valg. Samtidig er det klart at enkeltpersoners engasjement i den ene eller andre retning ikke kan eller vil få noen betydning for hva som skrives herfra. Om du tar en titt på kommentarene på Facebook-siden vår, vil du også se at enkelte av dem nok ikke er spesielt godt gjennomtenkt.
Hadsels største medium er Vesteraalens Avis. De har et uttalt motto om å være «limet» i kommunen. I pressesammenheng er det en svært vanskelig balansegang, ettersom pressens ideelle mål først og fremst er å sette fokus på kritiske forhold. Når enkelte Facebook-brukere poengterer at man bare skal fokusere på «positive saker», er det av opplagte grunner misforstått. Nettavisen Melbu er liten og blir aldri stor, men det er et mål å sette fokus på kritikkverdige forhold, og ikke bare tenke positivt for å være positivt. Slik kan de færreste norske medier tenke, selv om noen mener at de bør og kan gjøre det.
Så er det alltid slik at redaktører skal opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som ønsker å øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet. Derfor er det befriende at alle kan uttrykke seg på Facebook, hvor de færreste er klar over at de på sett og vis også er sine egne redaktører. Det er det ikke alle som tenker på når ordene skal velges og settes i riktig rekkefølge.